Az új iTunes-szoftver zeneízlésünk után kémked

2006. január 14.
1.8251
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Apple legújabb 6.02-es iTunes-szoftverét felvértezte egy olyan funkcióval is, amely megfigyeli, hogy milyen zeneszámokat hallgatnak a felhasználók, és a kikémlelt információkat továbbítja a központi szervernek.

Az új verzió telepítése után a beépített kémalkalmazás észrevétlenül megkezdi működését, és mihelyst a felhasználók elindítanak egy dalt, a szoftver gyors összehasonlítást végez az iTunes-adatbázisban található címekkel, ezt követően pedig megjelenít a képernyőn egy kis ablakot, amelyben egy az épp megnyitott zeneszámhoz hasonló hanganyag megvételére ösztönzik a felhasználókat.

Abban az esetben tehát, ha valaki Depeche Mode-ot hallgat, akkor a felbukkanó üzenetben nagy valószínűség szerint felajánlják neki a The Cure albumait.

Az Apple különös reklámakciója azonban nem aratott osztatlan sikert, ugyanis az adatvédő szervezetek éles kritikával illették az új megoldást. Szerintük a szolgáltató akkor cselekedett volna helyesen, ha felhasználóik tudomására hozták volna a szokásaikat kifürkésző alkalmazást, és engedélyt kérnének a szerzett információ elküldésére. "A személyes adatok védelmére vonatkozó jogszabályok egyik alaptétele kimondja, hogy csakis akkor lehetséges az információk továbbítása, ha az érintett abba beleegyezett. Kivételt csak azok az esetek képeznek, amikor ezek az adatok valamely bűncselekmény felderítését szolgálják"- nyilatkozta Waltraut Kotschy adatvédelmi szakember. Az ügy kirobbanása után az Apple közzétette weboldalán az úgynevezett MiniStore-funkciónak a kikapcsolási módját.
nincs még hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaiPet profiljaManiac profilja