Az STMicro együttműködési ajánlatot tett a Hynix-nek

2005. július 20.
1.6211
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az európai STMicroelectronics stratégiai szövetséget ajánlott fel a memória-áramkörök gyártásában konkurensének, a dél-koreai Hynix Semiconductor cégnek.

A Hynix szóvivője megerősítette a kapcsolatfelvétel tényét, de cáfolta azt az értesülést, hogy az európai konszern felajánlotta volna NOR flash memóriaáramkör-gyártó egységeinek átadását a dél-koreai cégnek 5-10 százalékos részvénypakett fejében. A jelenlegi árfolyamon egy 10 százalékos Hynix pakett ezer milliárd wont (970 millió dollárt) érne.

A hírre a Hynix részvénye csütörtökön 8,35 százalékos emelkedést követően 22.050 won árfolyamon zárt.

Az STMicro saját tőkéjének mintegy 35 százalékát köti le a memória-áramkörök gyártása, ami viszont bevételének mindössze 12 százalékát adja. Elemzői feltételezések szerint a konszern ezért karcsúsítani kívánja gyártmány-palettáját. A Hynix számára szerintük előnyös lehet az STMicro ajánlata, mivel dömpingvád miatt eljárás elé néz Európában. "Az STMicro ajánlata számos előnnyel jár a Hynix számára. Egyrészt teljes gyártmánypalettára tenne szert a memória-áramkörök terén, másrészt javulhatna a hitelképességi besorolása, valamint enyhülnének az EU kereskedelmi fenntartásai vele szemben" - mutat rá a Daewoo Securities elemzője Chung Chang-Won.

Az STMicro ajánlata két nappal azt követően érkezett, hogy a Hynix négy évig húzódó adósság rendezési programját lezárva sikeresen visszaszerezte irányítását a hitelezői ellenőrzés alól. 11 ezer milliárd won adóssága miatt 2000 decemberében jelentett csődöt. Hitelezői számos tőkeinjekcióval állították talpra, beleértve egy 3,2 ezer milliárd wonos csomagot is 2003-ban, amivel végül 81 százalékos tulajdonrészre tettek szert a cégben. Az idei év márciusára a Hynix adóssága 1,8 ezer milliárd wonra csökkent. Adósságainak rendezése érdekében friss tőkét vont be hazai és külföldi kötvénykibocsátásokkal és kölcsönfelvételekkel. New Yorkban mintegy 500 millió dollár értékben bocsátott ki kötvényeket és további 750 millió dollár szindikált hitelt vett fel.

A Hynix hitelezői bejelentették készségüket egy 25 százalékos pakettet piacra dobására. A lépés átvételi kísérletek tárgyává teheti a világ második legnagyobb DRAM memória áramkör gyártóját.

Áprilisban a Hynix szerződést kötött egy két milliárd dolláros kínai gyáregység beruházás kivitelezéséről, amely 200 milliméteres lapkákat gyártását kezdené meg még az idén, majd 300 milliméteres lapkákét a jövő évben.
nincs még hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja