Az otthoni gépek 93 százalékán van vírusirtó

2007. december 27.
2.1371
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az otthoni számítógép-használók 93 százaléka telepített valamilyen vírusirtó programot, ezek közül 43 százalékos részesedéssel a NOD32 vezeti a piacot - derült ki az NRC Piackutató felméréséből, melyben a vírusirtók lakossági piacát vizsgálta.

A megkérdezettek a biztonsági problémák legfőbb okainak a nem megfelelő védelmi programokat, valamint a hackereket tartják. A kutatás szerint Magyarországon a vírusirtó kiválasztásakor a legfontosabb információforrást a különböző személyek - szakemberek és ismerősök - ajánlásai jelentik, a megkérdezetteknek csupán 3 százaléka mondta azt, hogy a döntésben hirdetések befolyásolták.

A legmeghatározóbb szempont az, hogy a biztonsági szoftver ne terhelje, ne lassítsa le a számítógépet, majd ezt követi az ár.

A vírusirtó-használók 17 százaléka fizetett a programért, 9 százaléka boltban, míg 8 százaléka az interneten keresztül vásárolta. Emellett 11 százalék azoknak az aránya, akik valamilyen más módon - például a megvásárolt számítógéppel együtt - jutottak teljes értékű fizetős szoftverhez. A felhasználók 50 százaléka ugyanakkor valamilyen ingyenes szoftvert, vagy egy fizetős vírusirtó próbaváltozatát telepítette. Végül 22 százalék azon felhasználók aránya, akik nem tudták megmondani, hogy milyen változat fut náluk, vagy "valamilyen más" verziót használnak.

A felmérés szerint az otthoni számítógép-használók 71 százalékával fordult már elő valamilyen fertőzés, ennek 80 százalékos arányban a legjellemzőbb következménye a számítógép újratelepítése, míg 73 százalékban egyes dokumentumok sérülése volt: 9 százalékuknak pedig kisebb-nagyobb összeget is kellett fizetniük a vírusmentesítésért.

A felhasználók többsége így leginkább attól tart, hogy a számítógépen tárolt adatok elvesznek egy vírustámadás miatt. Ezt a félelmüket erősítheti, hogy 45 százalékuknak az otthoni számítógépén vannak olyan bizalmas dokumentumok, amelyek illetéktelen kezekbe kerülése kellemetlen lenne.

A felhasználók a veszélyek ellen a vírusirtó program használata mellett leginkább tűzfallal - 82 százalék, spamszűrővel - 51 százalék, illetve kémprogram eltávolítóval - 39 százalék - védekeznek.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljaMonyo profilja