Az nVidia bemutatta a Tegra processzorokat

2008. június 02.
1.9531
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Az nVidia fejest készül ugrani a MID (mobile internet devices) piac hatalmas tengerébe, ennek első lépéseként ma bemutatták a legújabb Arm magon alapuló processzor családjukat Tegra néven.

A Tegra elsősorban az Intel hasonló megoldásával, az áprilisban életre keltett Centrino Atommal szeretné felvenné az igencsak vérremenőnek ígérkező versenyben a boxkesztyűt. A MID technológia egyébként arra hivatott, hogy a webes eléréseket és a kapcsolódó platformokat egy kézben (egy chipben) tartva könnyű csatlakozást biztosítson a mobil technológiákban, laptopokban, smartphoneokban.

A most bemutatott Tegra sorozat három különböző chiptechnológiára épül, a Tegra 600 700MHZ, a Tegra 650 800MHz sebességen dübörög. A később, de várhatóan még ez év folyamán bevezetett APX 2500 a régebben már bejelentett smartphone-okhoz tervezett nVidia processzor.

Az nVidia bemutatta a Tegra processzorokat - 2. kép

A Tegra chipek lelke az Arm11 processzor-mag. A chip többek között tartalmaz egy GeForce grafikus magot és egy nagyfelbontású videodekódolót, ami már önmagában is szinte garancia a sikerre. Az Arm spórol az energiával, mivel a feladatokat a chip szétosztja és csak azok az egységek dolgoznak egyszerre, amelyiknek valóban kell, hogy működjenek egy egy feladat végrehajtása közben.

Az nVidia, hogy megmutassa, mire is képes az új Tegra, érdekes bütyköléssel állt elő. Egy Asus EEE PC-ből kivették az alaplapot, majd azt egy Tegra bázisú lapra cserélték. Az egyetlen kiegészítő egy elem volt. Természetesen jóval kisebb erőforrásigényt mértek,mint egy x86 alapú processzorral.

Az nVidia bemutatta a Tegra processzorokat - 3. kép

Az Arm mag nem az x86 utasításkészletét használja, ezért az ilyen (jelenleg a PC ipar szinte teljes egészét uraló) processzorokra írt szoftverek nem futnak az nVidia által kínált chipen. De Arm processzorokat már régóta használnak mobil eszközökben, hiszen jóval kevesebb erőforrást igényelnek, mint x86 alapú társaik. A két jelenleg legismertebb eszköz, ami Arm magon alapul az Apple iPod Touch és a Nokia N800.
1 hozzászólás

richie8

11 éve, 7 hónapja és 16 napja

Jól ketyegnek ezek néhány mobil platformon, jelenleg is a Tegra megvalósítást választja pár nagyobb készülékgyártó a termékeihez.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljatibormolnar205 profiljamarco profilja