Az LCD-k a notebookok legnagyobb fogyasztói

2003. december 13.
1.3381
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Közismert, hogy a chipgyártó cégek mindent megtesznek annak érdekében, hogy csökkentsék a notebookokba szánt mikroprocesszorok fogyasztását, sokan azonban nem is tudják, hogy a hordozható számítógépek folyadékkristályos kijelzője sokkal jobban pocsékolja az elektromos energiát, mint a CPU - nyilatkozta a napokban az Intel egyik vezető munkatársa.

Kamal Shah, az Intel kutatási és fejlesztési részlegének egyik igazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy míg a notebookok esetében a processzor 10, a grafikus megoldás és a merevlemez pedig mintegy 8-8 százalékát teszi ki az összfogyasztásnak, addig a folyadékkristályos kijelző egymaga több mint 30 százalékos fogyasztási részesedéssel rendelkezik.

Shah minderről a napokban a kaliforniai Montereyben zajló Flat Information Displays nevezetű szakmai konferencia keretein belül beszélt.

Az Intel munkatársa hangsúlyozta, hogy míg a chipgyártók a végletekig elmennek a notebookokba szánt processzorok fogyasztásának csökkentése kapcsán, addig az LCD kijelzők gyártásával foglalkozó cégek lényegében semmit sem fejlesztenek a jelenleg használatos technológiákon, noha bőven lenne mit. Konkrét példát tekintve, a notebookok esetében használatos kijelzők fluoreszkáló háttérvilágításának csak mintegy 8 százaléka jut el a felhasználók szeméig, ami komoly pocséklásnak nevezhető.

Az Intel a Microsofttal és néhány nagyobb számítógépgyártó, illetve LCD gyártó céggel karöltve nemrégiben létrehozta a Mobile PC Extended Battery Life Working Groupot, mely munkacsoport elsődleges célkitűzései közé tartozik a hordozható számítógépek fogyasztásának csökkentése. A szövetség tagjai olyan technológiák bevezetésén fáradoznak, melyek révén a notebook LCD-k mai 4,5-5 W-os fogyasztása rövid időn belül 3 W-ra, illetve az alá lesz csökkenthető.

A Flat Information Displays konferencia egyik központi témája volt az OLED (Organic Light-Emitting Diode) technológia. Az OLED kijelzők egyrészt alacsonyabb fogyasztással rendelkeznek, mint a hagyományos LCD-k, másrészt pedig jobb képminőséget is biztosítanak azoknál, viszont a jelenlegi OLED megoldások élettartama elmarad az LCD-k élettartamától. OLED kijelzőkkel jelenleg egyébként különböző digitális fényképezőgépek és mobiltelefonok esetében találkozhatunk.
1 hozzászólás

WillThaWheel

11 éve, 7 hónapja és 18 napja

Ezt eddig is tudni lehetett... Jó lesz, ha a takarékosságra törekednek. mosolygó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja