Az Intelnek átlagosan 8 ezer forintba kerül egy chip előállítása

2005. szeptember 15.
1.6521
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Jóllehet a Pentium 4-es jelenlegi csúcsmodellje 637 dollárért kapható, az In-Stat elemzőcsoport adatai szerint a processzoróriásnak mindössze 40 dollárba kerül egy átlagos chip előállítása.

Ez természetesen nem tartalmazza a tervezés és a marketing költségét, csupán a legjobban mérhető és engedhetetlen gyártási költségeket. A tanulmány azonban rámutat arra, hogy hogyan volt képes az Intel megőrizni hasznát a legkeményebb árversenyek időszakában is.

A leglényegesebb elem a gyártástechnológiában a csíkszélesség leszorítása, mellyel egyetlen nagy panelen sokkal több chip alakítható ki. A gyártók általában a csökkenő energiafelhasználás melletti nagyobb teljesítményt emelik ki ezzel kapcsolatban, ám mint azt tudjuk, a Pentium 4-esek esetében ez nem jött be. Annál inkább csökkentek azonban az előállítási költségek, így a gyártók képessé válnak a hirtelen árcsökkentések problémamentes átvészelésére. Az Intelnek jelenleg három 90 nanométeres technológiával dolgozó üzeme van, és 2006-ra megkezdik a 65 nanométeres gyárak építését. A következő előrelátható lépés csupán 2007-ig várat magára, akkor a tervek szerint bemutatkozik a 45 nanométeres technológia.

Kapcsolódó linkek:
Intel Corporation
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaMonyo profiljaKisember001 profilja