Az Intel felhasználó-tudatos technológiák fejlesztésén dolgozik

2005. augusztus 26.
1.8061
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Intel ma ismertette hosszú távú kutatási programját, amiben az elektronikai termékek okosabbá és biztonságosabbá tételével kíván foglalkozni, hogy azok világszerte megfeleljenek a felhasználók elvárásainak.

A "felhasználó-tudatos" platform technológiák segítségével olyan rendszerek építhetők ki, melyek intuitív válaszokat adnak az emberek állandóan változó igényeire. Justin Rattner, az Intel senior munkatársa és az a Vállalati Technológia Csoport elnöke (senior fellow and director of Intel"s Corporate Technology Group) elmondta, hogy emberi beavatkozás és irányítás nélkül a jelenlegi berendezések nem ismerik fel, hogy hogyan, ki vagy mire használja őket.

A folyamat azért bosszantó és nehézkes, mert az embereknek már ahhoz is rengeteg dolgot kell tenniük, hogy egyáltalán használni tudják és kezeljék saját rendszereiket. A jövő elektronikája egyszerűbben és intuitívebben kezeli majd a műszaki berendezéseket, amelyért cserébe a felhasználók könnyebben végezhetik el feladataikat. Természetesen az elképzelés megvalósításához elengedhetetlen egy újgenerációs felhasználó-tudatos platform technológia megléte.

"Minden olyan berendezés felhasználó-tudatos, ami képes saját magát kiszolgálni, tudja: kik vagyunk, hol vagyunk éppen és megpróbálja előre jelezni, mit szeretnénk megtenni. Digitális érzékelők segítségével ezek a gépek tudatában lesznek környezetüknek és annak, mit tesznek. Ugyanakkor újfajta intelligenciával rendelkeznek majd, hogy megértsék az emberek igényeit és hogy képesek legyenek más eszközökkel együttműködni a feladatok tökéletes elvégzése érdekében." - mondta Rattner.

A felhasználó- tudatos rendszerek újfajta intelligenciát igényelnek
A felhasználó-tudatos platformok megjelenése újfajta követelményeket támaszt a hardver- és szoftvereszközök, szolgáltatások és interfészek fejlesztésével kapcsolatban. Többmagos processzorok beépítésével (azaz több "agynak" a számítógépbe való beépítésével) az Intel processzor-architektúráit már most olyan irányba fejleszti, hogy azok egy szuper-számítógép teljesítményét is elérjék. A "tudatosabb" platformok létrejöttét segítendő, az Intel a jövőben akár több tíz vagy száz alacsony fogyasztású magot is beépít egyetlen processzorba, hogy platformjai "tájékozottabbak" legyenek és megfeleljenek a felhasználók elvárásainak.

Minden chip képes lesz akár egyetlen magot vagy egy egész csoportot kijelölni a szükséges memória és sávszélesség megadásával, hogy specifikus területekkel kapcsolatos feladatokat végezzenek el, mint például a látás, hallás, rendszerbiztonság, játékok vagy parancsok megértése. A virtualizációs szoftverek segítségével ezek a platformok védőfalakat társítanak a feladatkörökhöz, azért hogy a számítógép megjelölt erőforrásai hatékonyabban működjenek, és hogy a feladatok ne keveredjenek és ütközzenek más alkalmazásokkal.

A felhasználó-tudatos platformok az újfajta intelligencia kiaknázásával több feladatot és beviteli erőforrást kezelnek egyszerre (videó-berendezést, amivel látnak; audio-berendezést, amivel hallanak és beszélnek; érzőszenzorokat, emlék-tároló rendszereket; internettel és más eszközökkel összekapcsolható hálózatot és rádiókat) és a mindennapjaink megkönnyítése érdekében alkalmazzák is a megtanultakat. Rattner a Diamond nevű kutatási projekt - ami az Intel és a Carnegie Mellon Pittsburg-i Egyetem fejlesztése alatt álló intuitív képkereső alkalmazás - segítségével bemutatta a felhasználó-tudatos platformok működését.

"Képzeljük el hogy a könyvtár összes orvosi kézikönyvének lapjai a földre hullanak és nekünk egy bizonyos ráksejt képét kell megtalálnunk az egyik lapon. Nincs név, nincs mappa, csak egy halom kép - ezt nevezzük jelzet nélküli adatkeresésnek. A Diamond egyszerre több számítógépen futtatva kiaknázza a komputernek azt a képességét, hogy úgy nézi át az adatokat, ahogy az emberek szokták, vagyis először megnézi a képet - a rajta lévő formát, színeket és tartalmat - majd megkeresi a látottaknak leginkább megfelelő képet. Ezzel a "kísérlettel" úgy nézhetünk át adatokat, ahogy mondjuk egy adatbázis-kezelővel számokat szoktunk."

Folyamatos platform fejlesztés a felhasználó-tudatos rendszerek jegyében
Az önmagukat kiszolgáló felhasználó-tudatos platformoknak érzékelni kell saját környezetüket, hogy reagálni tudjanak a működésüket gátló veszélyekre és problémákra. Az Intel ezért érzékelő rendszerek használatát a rendszerek logikus felépítésével összehangolva vizsgálja. Jó példa erre a hőszenzorok beépítése, melyek a számítógépek túlmelegedését figyelik. Segítségükkel lehetőség nyílik a munka újraelosztására az adatközpont több száz rendszerén belül az adatvesztés és rendszerhibák elkerülése érdekében.

Rattner azt is bemutatta, hogy az egyes gépekbe beépített intelligens hálózat hogyan használható a számítógépes férgek terjedésének megállítására. Az agresszív férgek olyan gyorsan terjednek a hálózaton belül, egyik rendszerből a másikba férkőzve, hogy az emberek fizikailag képtelenek ezzel a gyorsasággal felvenni a versenyt. A Circuit Breaker az Intel egy olyan fejlesztése, ami úgy állítja meg a férgek terjedését, hogy minden egyes berendezés a saját adatforgalmának áramlását figyeli. A program a hálózaton belüli rendellenességeket lokalizálja és a legkisebb támadást észlelve, elzárja a problémás rendszert a hálózat többi részétől. Az önmagukat vezérlő rendszerek tehát kivédik, hogy a számítógépes férgek tovább terjedjenek.

A legnagyobb kihívás egy olyan rendszer kiépítésében, mely spontán válaszol az emberek állandóan változó igényeire, a kontextusban való gondolkodás kifejlesztése, vagyis a ki, a mi és a hol kérdések megértése a mindennapjainkban. A "hely-tudatos" komputer technológiák alkalmazása segíti a rendszereket az azonnali válaszadásban, egyszerűvé válik a különböző zenék letöltése a családi autó rádiójára, a konyhába vagy a mobiltelefonjainkra –természetesen az egyéni igényeknek megfelelően. De akár megfelelő módon, figyelmeztethetik a gyári munkásokat egy eszköz speciális karbantartási követelményeire, proximitás, a biztonsági követelmények és a munkás képzettségi szintjének megfelelően.

Az Intel szorosan együttműködik a gépek összeállításával és értékesítésével foglalkozó cégekkel (OEM), a független szoftvergyártókkal (ISV) és a fejlesztőkkel a felhasználó-tudatos számítógépek megvalósításában, hogy az emberek használhatóbb és intelligensebb termékekkel találkozhassanak bárhol a világon.

Kapcsolódó linkek:
Intel Corporation
nincs még hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljatotyak profiljaManiac profilja