Az Intel Fejlesztői Fórum 2005 néhány érdekessége

2005. augusztus 28.
1.9951
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Intel az IDF-en felfedte a virtuális technológia (VT) bevezetésének ütemtervét.

A vállalat még ebben az évben bevezeti az első olyan processzorokat, amelyek magukba foglalják az Intel virtuális technológiáját (VT). Az első ilyen lapkák az Intel Pentium 4 600-as sorozatú processzorok lesznek 3,60GHz-es és 3,80GHz-es órajel-sebességgel... Az Intel a tervek szerint az év vége felé bocsátja ki az Intel Itanium 2 alapú szerverplatformot a virtuális technológiával.

A Montecitó kódnevű Itanium 2 processzor két nagy teljesítményű magot és 24MB integrált L3 gyorsító-tárat tartalmaz, és magába foglalja a virtuális technológiát. 2006. első felében az Intel minden platformon szállít olyan processzorokat - Intel Xeon DP/MP szerver, Intel Pentium D asztali, és Intel Centrino noteszgép - amelyek tartalmazzák a virtuális technológiát. Ez annak ellenére lehetséges, hogy nem minden processzor és lapkakészlet támogatja a virtuális technológiát. A virtuális technológia megengedi, hogy egy platformon több operációs rendszer és alkalmazás fusson egymástól független partíciókban vagy "konténerekben". Ilyen esetben egy fizikai számítógép-rendszer több virtuális rendszerként funkcionál. A virtuális technológia segítségével az otthoni felhasználók virtuális partíciókat készíthetnek, amelyekben egymástól elkülönítve különböző alkalmazások futtathatók (PC játék, munka, személyi videó rögzítés és vírusvédelem).

Az Intel az IDF-en jelentette be, hogy jelenleg több mint tíz, 4- és többmagos processzor van fejlesztésben. Az első négymagos processzor a 2007-ben érkező Whitefield Xeon MP processzor lesz. Ezt követi az év végén Tukwila Itanium processzor. A lapkagyártó óriás már 2008-ban kibocsátja a második többmagos Xeon processzort, a "Dunnington" Xeon MP lapkát.

A Whitefield Xeon MP lapka 16MB integrált L2 gyorsító tárat tartalmaz és a "Reidland" platform része lesz. Ez az első olyan platform, amely mind az Itanium, mind a Xeon lapkákat támogatja. Az első Reidland-kompatibilis Itanium processzor a négymagos Tukwila. Ezek a processzorok már 65 nm-es technológiával készülnek, míg a második generációs többmagos Dunnington lapka és a 8 magos Poulson kódnevű Itanium lapka már 45nm-essel.

A Whitefield az első Xeon MP lapka, amely Xeon 7xxx jelöléssel kerül forgalomba. A Whitefield lapka magába foglalja a lapkakészlet "North Bridge" felét. Ez egy új Intel rendszer-architektúra része, amely támogatja mind a Xeon, mind az Itanium platformokat. Az első négymagos szerverlapka nem tartalmaz saját memória-vezérlőt, a Dunnington lapkáról ez még egyértelműen nem derült ki. Pat Gelsinger az Intel alelnöke és a vállalati csoport vezérigazgatója mindössze csak annyit árult el, hogy ez a lapka 8 magot tartalmaz.

Az Intel a 45nm-es Dunnington bevezetését 2008-ra ütemezte és a Whitefield lapkánál - 16MB - nagyobb gyorsító-tárat tartalmaz. A 2006 második felében érkező kétmagos Tulsa Xeon MP az "öreg" mikró-architektúrán alapul és osztott 16MB L3 gyorsító-tárat, valamint magonként 1MB L2 gyorsító-tárat tartalmaz.

Az Intel bemutatta a "Callistoga", vagy "Centrino 3" lapkakészletet, amelynek új neve: 945 Express. Ez a lapkakészlet a 3. generációs Centrino platform, a "Napa" része a következő generációs "Golan" Wi-Fi adapterrel együtt, amely ProWireless 3945ABG néven lesz kapható.

A 945 lapkakészlet jellemzője a GMA 950 grafikus mag, amely még ebben az évben az asztali orientációjú 945G lapkakészletbe integrálva jelenik meg a piacon. Az asztali grafikus mag mobil változata 250MHz-es órajellel dolgozik, a korábbi 915GM GMA 900 mag csak 200MHz-es órajelet használ. Az új grafikus mag órajele csökkenthető, amikor a terhelése kicsi. A GMA 950 Windows Vista alatt is fut.

Az Intel bemutatta a már korábban bejelentett "Display Power Saving Technology" megoldást, amely az igényeknek megfelelően dinamikusan szabályozza az LCD képernyő hátsó megvilágítását. A 950 a Napa platformra növelt videolejátszó képességet hoz, amely a 4x pixel sebességű mozgás-kompenzációnak köszönhető. Mindezeken túl az Intel megerősítette a már korábban felröppent hírt, miszerint a Callistoga lapkakészlet 667MHz-es energia-takarékos frontoldali buszt támogat és kezeli az "Intel Mátrix Tároló Technológiát".

Az Intel az IDF-en jelentette be, hogy a Cisco céggel együttműködve növelt képességű vállalat-orientált WLAN technológiát fejlesztett, amely támogatja a 3945ABG növelt hozzáférés pont kiválasztását. Az új WLAN adapter támogatja a 802.11e szolgáltatás szabványt (növeli az időérzékeny adatok átviteli sebességét, pl.: VoIP és videó) és a 802.11a, b, és g szolgáltatás szabványt. A Centrino Napa generációjának részeként a 945 Express lapkakészlettel együtt 2006. első negyedévben lesz kapható.

Az Intel az IDF-en jelentette be azt is, hogy az Intel Pentium 4 500-as sorozatú mikroprocesszorok új változatát vezeti be. Az új lapkák jellemzői a "láb" nélküli tok és új EM64T utasítások. Az Intel jelezte, hogy az Intel Pentium 4 500 processzor G-1 változata RoHS kompatibilis és a lapkán engedélyezett az LAHF/SAHF EM64T utasítások használata. A gyártó azt is bejelentette, hogy nincs jelentős változás a villamos- és hő-specifikációban, amelyek így hasonlóak a jelenleg szállított E-0 változatéhoz.

Az Intel négy új processzor-modellt - 521 (2,80GHz), 531 (3,00GHz), 541 (3,20GHz) és 551 (3,40GHz) - bocsát ki, de nem tervezi a nagyobb teljesítményű modellek - 561 és 571 - bevezetését.

Az Intel Pentium 4 500-as sorozatú G-1 mikroprocesszorok maximum 3,40GHz-es órajellel működnek, 1MB integrált L2 gyorsító-tárat és 800MHz-es frontoldali buszt tartalmaznak, támogatják az LGA775 infrastruktúrát. A 3,40GHz-es lapka maximális hőtermelése 84W. A G-1 processzorok mintáinak szállítása szeptember 9-én kezdődik, míg nagy mennyiségben október 17-étől lesznek kaphatók.

Kapcsolódó linkek:
Intel Corporation
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja