Az Intel elsőként csatlakozik a CERN openlab-II programjához

2005. december 09.
1.6731
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Intel és a CERN, az Európai Részecskefizikai Kutatóintézet a mai nappal bejelentette egy új Platform Competence Centre alapítását azzal a céllal, hogy ott a részecskekutatáshoz használt csúcsprocesszorokat teszteljék.

Az Intel elsőként csatlakozott a CERN 2006-ban kezdődő iparági együttműködés programjának első fázisához. Az openlab-II névre hallgató program részeként hozzák létre a Platform Competence Centre-t is, hogy ott a részecskekutatásban használt, különböző új módszereket tanulmányozzák.

Az együttműködést 2005. december 5-én írta alá Genfben Hannes Schwaderer, az Intel EMEA régiójának Közép-Európáért felelős igazgatója és Robert Aymar, a CERN vezérigazgatója. Az Intellel való együttműködés az openlab-II programban a CERN számára elérhetővé teszi mindazokat az új technológiákat, melyek a későbbiekben meghatározó szerepet játszanak az LHC (Large Hadron Collider: a CERN egyedülálló részecskegyorsítója, amely egyben a világ legnagyobb tudományos eszköze) projekthez kapcsolódó számítástudományi problémák megoldásában. Mindez magában foglalja a korai hozzáférést az új Intel processzorokhoz, egyedi és hálózati hardverekhez, csakúgy, mint számos Intel*Ts néven ismert új generációs szilikon alapú beágyazott technológiához, annak érdekében, hogy az egész folyamatot így még hatékonyabbá, biztonságosabbá és irányíthatóbbá tegyék.

A megállapodás részeként az Intel támogatja a CERN-t a Grid Interoperability Centre megnyitásában, hogy ott vizsgálni lehessen a gridek előnyeit a fizikai közösség számára, valamint a grid integrációját a CERN meglevő infrastruktúrájába.

A CERN openlab programjának első három évében,olyan iparági partnerek tesztelték és értékelték a CERN openclustert, mint az Intel, Enterasys, IBM, HP és az Oracle. A CERN opencluster, egy új IntelR Itanium 2 alapú rendszer, amely több mint 100 kétprocesszoros szerverből áll. A résztvevő partnerek az LHC kísérletek eredményeiből várható adatcsomagok feldolgozását végző globális Grid részeként vizsgálják a CERN opencluster teljesítményét. Az LHC egy hatalmas részecskegyorsító, amelynek kerülete 27 km, így a világon létező legnagyobb tudományos eszköz. Elindítását 2007-re tervezik.

Az elmúlt 18 hónap során a CERN opencluster létfontosságú szerepet játszott az LHC számítóhálózat valódi működésének szimulálásában, hozzásegítve a Service Challenges-t ahhoz, hogy a CERN és világszerte hét jelentős számítóközpont között 600 MB/s folyamatos sávszélességet tartson fenn. Az Intel alapú opencluster lehetővé tette a CERN mérnökei számára, hogy rekordidő alatt végrehajtsanak egy sor kritikus szimulációt a részecskegyorsítás területén. A szimuláció a hatalmas, föld alatti részecskedetektorok hőmérséklet-szabályozását végzi. Ez a mérnöki kihívás igazolta az opencluster megdöbbentő képességét. Az Intel processzorai létfontosságú szerepet töltenek be a CERN, körülbelül 2000 IntelR Xeon kétprocesszoros szerverrel rendelkező számítógép központjának mindennapi működésében.

Az megállapodás értelmében az Intel a rugalmasabb és nagyobb számítási teljesítményű ún. High Performance Computing (HPC) rendszerek fejlesztését fokozó Advanced Computing Center programját is elérhetővé teszi, továbbá szakértőket biztosít a CERN workshopjaihoz, valamint tréningeket tart az Intel technológiáit is érintő területeken, mint például az extrém számítási kapacitású HPC rendszerek, a grid- és a cluster technológia.

Kapcsolódó linkek:
Intel Corporation
1 hozzászólás

[Tiltott felhasználó!]

11 éve, 6 hónapja és 16 napja

[Tiltott felhasználó!]

 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profiljarDAVE profilja