Az Intel Core Duo utódja szeptemberben érkezik

2006. január 14.
1.7011
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Intel alig egy hete jelentette be az első kétmagos mobil processzort, az Intel Core Duo terméket, máris utódjáról, az új mikró-architektúrán alapuló Merom kódnevű lapkáról beszélnek.

A Merom új mikró-architektúrára épülnek a következő generációs asztali és szerver lapkák is. A mobil Merom szeptemberben érkező első változata 2,33 GHz-es órajellel dolgozik, és magába foglalja az Intel EM64T 64 bites technológiát.

Az Intel az új processzorral együtt "Napa64" néven bevezeti a felfrissített mobil processzor platformot. Az elmúlt két hétben az Intel a cég történetében egyedülálló széles tartományban vezetett be új processzorokat. A lapkagyártó óriás 10 nappal ezelőtt a CES "2006 kiállításon jelentette be az Intel Core Duo mobil processzort, amely több mint 230 számítógépben kapható, melyek közül 110, Viiv szórakoztató központ PC. Most az Apple a tervezettnél félévvel korábban jelentette be az első Intel Core Duo alapú mobil és asztali PC-ket. Ezeket a friss bejelentéseket máris az utód - Merom - részletei követik.

Az Intel a Merom lapka bejelentését szeptemberre ütemezte. Az új nagy teljesítményű és energia-takarékos processzort 2005 őszén az "IDF "2005 Ősz" konferencián mutatta be először. Egyes spekulációk szerint a Merom a harmadik negyedév elején (valószínűleg júliusban) érkezik. Az Apple ezt a nagy teljesítmény processzort kívánja használni mobil és asztali gépeiben az x86 architektúrára történő áttérés folyamán. A szeptemberi időpont az Apple számára ugyanis késő volna a gyors áttérés biztosításához, amelyet 2006. végéig be kíván fejezni. A Core Duo ezért csak ideiglenes választás.

Az Intel Core Duo 32 bites processzor, a 64 bites kiterjesztés támogatása több tranzisztort igényel, ami viszont növeli a lapka energia-felvételét. Ez a most bevezetett processzornál már gondot okozott volna. Az Apple számára a 64 bites nagyon fontos, mivel a jelenleg használt IBM és Motorola PC lapkák 64 bitesek és ezért az alkalmazások többsége is 64 bites. Azonban rossz hír, hogy a Microsoft Windows Vista operációs rendszer 64 bites kiterjesztést magába foglaló változata csak valamikor 2007.-ben lesz kapható.

A 2007.-ben érkező Vista és Office képességeit a Merom és a hasonló architektúrán alapuló asztali (Conroe) és szerver (Woodcrest) lapkát tudják majd kihasználni igazán, illetve az új operációs rendszer tudja felszínre hozni majd az új lapkák fejlett képességeit. Az Intel a tervek szerint a Merom "leszármazottjait" 2006. szeptember és 2008. eleje között bocsátja ki.

Ipari források szerint a Merom a Napa64 platform része a Calistoga lapkakészlettel együtt. Az új processzor és lapkakészlet mintái már elkészültek és tesztelik. Az első darabok energia-felvétele azonban a vártnál kicsit magasabb. Az előzetes tesztek felfedték, hogy a Vista operációs rendszer alatt energia-felvétele 5-10%-kal magasabb, mint Windows XP alatt. Az Intel a tervek szerint a Merom lapkát 2,33 GHz-es sebességfokozatban vezeti be, de nem sokkal később jön a 2,5 GHz-es változat is, ha a maximális hőtermelést (TDP) sikerül a kívánt szintre beállítani. A Napa64 platform a Core Duo processzorhoz most bejelentett Napa platform felfrissített változata.

A teljesen új platform a Meromhoz 2007. második negyedévben érkezik. Az új platform kódneve "Santa Rosa". A platformot DDR3 memóriához és 1066 MHz-es FSB-hez tervezték, ami nagy grafikus teljesítménynövelést tesz lehetővé és biztosítja a HD videók kezelését. Az ATI 2006. folyamán a mobil platformhoz bevezeti, az RS600 lapkát, az Intel azonban a jövő év végéig hardverben nem támogatja a HD videó dekódolást.

Kapcsolódó linkek:
Intel Corporation
1 hozzászólás

richie8

11 éve, 7 hónapja és 3 napja

Ez a Merom széria nekem valahogy kimaradt, nem is hallottam róla ezidáig wtf smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profilja