Az Intel bemutatta 90 nanométeres 'Prescott' processzorait

2004. február 03.
1.4321
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Intel bemutatott négy új processzora a vállalat ágazatvezető, nagy volumenű, 90 nanométeres gyártási eljárásával készül.

(Az új processzorok korábban Prescott kódnéven váltak ismertté.) E termékeket is figyelembe véve az Intel hat új asztali gépes lapkával jelenik meg, melyek még kiemelkedőbb teljesítmény nyújtanak a PC-felhasználók - köztük a mainstream-felhasználók, az üzletemberek, a számítógépes játékok rajongói és a nagy teljesítményre igényt tartó felhasználók - számára.

Az Intel 90 nanométeres technológiája (egy méter = egymilliárd nanométer) az ágazat legfejlettebb, kizárólag 300 mm átmérőjű szilíciumlemezekre épülő félvezetőgyártási eljárása. Az új eljárás során nagy teljesítményű, alacsony feszültségű tranzisztorokat, feszített szilíciumot, nagysebességű réz átkötéseket és alacsony k-együtthatójú dielektrikumokat használnak. Az ágazatban az Intel integrálja elsőként a felsorolt technológiákat egyazon gyártási eljárásba.
A 90 nanométeres gyártási eljárással készülő Intel Pentium 4 processzorok megőrzik a Hyper-Threading (HT) technológia párhuzamos feladatvégzési (multitasking) képességeit, és új jellemzőket is kínálnak: pl. továbbfejlesztett IntelŽ NetBurst" mikroarchitektúrát, megnövelt, 1 MB-os L2 gyorsítótárat és 13 új utasítást.

Az Intel asztali gépes processzorcsaládja támogatja a modern irodai környezet és a digitális otthon kialakítását
Az Intel HT-technológiát támogató Intel Pentium 4 processzorcsalád nagy teljesítményigényű alkalmazások futtatása esetén is stabil működést garantál, nagyszerű használati élményhez juttatja az otthoni és üzleti felhasználókat. Lehetővé teszi például, hogy az otthoni felhasználó játékfuttatás közben kódolja audió- vagy videóanyagait, tömörítse képeit vagy különleges effektusokat hozzon létre. E processzorok használata esetén egy vállalat informatikusai az üzleti folyamatok minimális zavarása mellett végezhetik el a különböző háttérfeladatokat (pl. folyamatos vírusellenőrzést, vagy párhuzamos kódolást és tömörítést).

A 90 nanométeres eljárással készülő négy új processzor mellett az Intel bemutatta asztali gépes processzorcsaládjának új tagját: a 0,13 mikronos gyártási technológiára épülő, HT-technológiára felkészített, 3,40 GHz-es Intel Pentium 4 processzort.

Rendkívüli teljesítmény a játékfuttatáshoz
Az Intel tovább növelte a HT-technológiát támogató, 3,40 GHz-es PentiumŽ 4 processzor Extreme Edition változatának sebességét. Ez a 0,13 mikronos gyártási eljárásra épülő, 2 MB-os lapkába ágyazott L3 gyorsítótárral ellátott processzor a nagy teljesítményigényű játékok szerelmeseinek és a professzionális számítógép felhasználók számára készült. A megcélzott felhasználói csoport tagjai most még lenyűgözőbb élményre számíthatnak a PC-teljesítményt végletekig feszítő alkalmazások futtatásakor.

A SPEC CPU 2000 benchmark szerint a HT-technológiát támogató, 3,40 GHz-es Intel Pentium 4 processzor nyújtja az asztali gépes processzorok közül a legmagasabb teljesítményt (a http://www.specbench.org/cpu2000/results/ címen február 1-én közzétett Microsoft Windows asztali gépes processzoreredmények alapján). A győztes rendszer 1666 SPECint*_base2000 és 1546 SPECfp*_base2000 pontszámot ért el a teljesítményteszten.

Specifikáció, ár és piaci bevezetés
Az Intel máris megkezdte az új processzorok "dobozos" változatainak szállítását a rendszerintegrátorok hivatalos Intel-disztribútorai számára. A 90 nanométeres gyártási eljárással készült, HT-technológiát támogató, 3,40 GHz-es Intel Pentium 4 processzorokat tartalmazó OEM-rendszerek 2004 első negyedévének későbbi szakaszában jelennek meg az üzletek polcain.

Kapcsolódó linkek:
Intel Corporation
1 hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
rDAVE profiljaRonalddo profilja