Az Intel a jövő high-tech otthonairól vizionál

2003. november 11.
1.2651
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel egy vezetéknélküli hálózati megoldások gyártásával foglalkozó vállalattal, a Zensys-szel társulva olyan termékeket fog kifejleszteni, melyek segítségével közös interfészen keresztül lesz irányítható az otthonok világítása, vagy például fűtése.

A két vállalat között létrejött együttműködési szerződés értelmében az Intel össze fogja házasítani az Universal Plug-n-Play (UPnP) technológiát a Zensys-féle Z-Wave nevezetű alacsony fogyasztású hálózati megoldással.

Mint ismeretes, az Intel komoly támogatója a különböző eszközök egymással történő kommunikációját megkönnyítő Universal Plug-n-Play technológiának.

Az Intel víziója szerint a közeljövőben a multimédiás személyi számítógépek, kéziszámítógépek, illetve újgenerációs távirányító eszközök segítségével már nem csak bizonyos szórakoztató elektronikai berendezések működése lesz kontrollálható, hanem többek közt akár az otthonok fűtése, vagy éppen világítása is. Mike Dodge, a Zensys marketing részlegének alelnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a Zensys támogatja az Intel ötletét, valamint utalt arra, hogy amennyiben a fejlesztések a tervek szerint fognak haladni, akkor az Intel jövőképében szereplő technológiai megoldások akár már a jövő esztendő végén megjelenhetnek a kereskedelmi forgalomban.

Jon Gelsey, az Intel stratégiai befektetésekkel foglalkozó részlegének vezetője szerint az Universal Plug-n-Play technológia, valamint a Zensys-féle Z-Wave megoldások révén a jövőben már nem csak a DVD lejátszók lesznek távirányíthatók az arra alkalmas kéziszámítógépek révén, hanem akár a világítás ki- és bekapcsolása, illetve az elektromos ablakok nyitása és csukása megoldható lesz a segítségükkel, természetesen vezetékek használata nélkül. Az ilyen újgenerációs otthoni vezeték nélküli hálózatokban rejlő lehetőségek száma tulajdonképpen végtelen, hiszen ezen rendszerek révén biztonsági kamerák éppúgy kontrollálhatók, mint például kapunyitó berendezések, fűtési, szellőzési rendszerek, vagy riasztó berendezések. Az Intel és a Z-Wave tervei szerint ezen speciális hálózatokra maximum 264 különböző eszközt lehet majd felcsatlakoztatni, a technológiát támogató mikroprocesszor ára pedig nagy tételben történő vásárlás esetén mindössze 5 dollár lesz.

Kapcsolódó linkek:
Intel Corporation
Zensys
3 hozzászólás

italianman

7 éve, 9 hónapja és 18 napja

Ez már megvalósult?

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

WickedSick profiljarDAVE profiljadarkomen profiljaGargameth profiljaTotosama profiljamarco profilja