Az EU szeretne világelsővé válni a nanotechnológiában

2004. május 13.
1.3431
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Európai Bizottság olyan stratégiát fogadott el, mely az EU nanotechnológoiában játszott meghatározó szerepét tovább szándékozik erősíteni, tekintettel a nano-megoldások széleskörű, a számítástechnikán, vagy akár az elektronikán jóval túlmutató távlataira.

Az Bizottság általános programjában ösztönzi az ilyen jellegű kutatásokat és befektetéseket, ami várhatóan nemsokára a pályázatok világában fog konkrét formát ölteni.

Az EU kiemeli, hogy a nanotechnológia az egész társadalom jövőbeli képét alapvetően befolyásolja, mivel számos alkalmazási terület között a gyógyászatban, vagy a repülés terén is ígéretes fejlesztésekre ad lehetőséget. A legfontosabbak ezek közül a nano-cipek, az olyan nano-robotok, melyek az ember szervezetébe injekciózva képesek betegségek kezelésére, szintén fontos a nagy tűrőképességű borítások megjelenése, melyek többek között az űrkutatásban, és a repülés terén jelenthetnek stratégiai előnyt Európa számára. De a jövő szinte minden területét átszövik az új lehetőségek, egyes kutatócsoportok például olyan ruhaanyag kidolgozásán fáradoznak, mely szerkezete miatt nem koszolódik. Az EU eddig is az élcsapatba tartozott ezen a területen, hiszen 1997 és 1999 között az ilyen tudományos publikációk 32 százaléka származott Európából, míg az USA-ban ez az adat 24, Japánban 12 százalék. Ez a tendencia azonban beavatkozás, támogatás hiányában kezd megfordulni, így az EU 2010-ig megháromszorozza a nanotechnológiai kutatások támogatását. Az Európai Bizottság szerint a befektetés bőségesen megtérül, mivel a nanotechnológiai termékek piaca jelenleg 2,5 milliárd eurós, ám 2010-re nem kevesebb, mint 1 trillió euróra tehető. A 2002-2006-os EU programok már 1,3 milliárd eurót szánnak ilyen célra a hatodik kutatási keretprogramon (RFP6) belül , és a 2007-2013 időszakban ezt az összeget várhatóan legalább a duplájára emelik.
1 hozzászólás

italianman

11 éve, 6 hónapja és 23 napja

Sok sikert hozzá.

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja