Az Európaiak 40%-a digitális analfabéta

2007. szeptember 08.
1.6401
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Uniós országokban egyre nagyobb hiány van IT-szakemberekből, ami azonban még ennél is nagyobb probléma, hogy a lakosság nagy hányada digitális analfabétának számít.

Az európai digitális szakadék létét mi sem példázza jobban mint az, hogy az itt élő embereknek hozzávetőlegesen a 40%-a számítógépes analfabéta, ami azt jelenti, hogy az ilyen személyek még csak alapszintű PC-felhasználói ismeretekkel sem rendelkeznek. "Nem hagyhatjuk továbbra is parlagon heverni a több millió tehetséges, fejlődőképes EU-polgárt. Ki kell aknáznunk azok szellemi képességeit"- nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Viviane Reding, információs társadalom és média ügyekért felelős biztos.

Ugyanezen a véleményen van Günter Verheugen, iparügyi biztos, aki hangsúlyozta, hogy az európai cégek sikerének és versenyképességének záloga a megfelelő információstechnológiai kompetencia.

Már most is kevesebb az IT-szakember, mint amennyire valójában igény lenne, azonban az elkövetkező években még nagyobb lesz a hiány ezen a területen. Az Európai Bizottság ezért egy átfogó intézkedéscsomag életbeléptetését indítványozta, amely az IT-terület erősítését és a digitális analfabetizmus európai térségben való csökkentését (megszüntetését?) célozza. Az Unió szerint a megfelelő, minőségi képzés jelentheti a kiutat a digitális szakadékból.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja