Az Apple-nek át kellett volna térnie Intel processzorokra

2003. október 10.
3.6201
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
John Sculley, az Apple Computer egykori vezetője úgy vélekedik, hogy amikor lehetőség adódott rá, a vállalatnak át kellett volna térnie az Intel-féle processzor architektúra alkalmazására.

Sculley a Mountain View-i (Kalifornia) Számítógép Történeti Múzeumban a napokban megrendezett Silicon Valley 4.0 szakmai konferencia keretein belül azt nyilatkozta, hogy amikor az Apple Computer a 80-as évek végén a Motorola 68000-es sorozatú chipek utódaként új megoldások felé kacsingatott, Andy Groove, az Intel egyik alapítója arról próbálta meggyőzni a céget, hogy térjen át Intel gyártmányú chipek használatára.

Sculley elmondta, hogy az Apple Computer vezetősége megfontolja Groove ajánlatát, és a vállalaton belül létre is jött egy olyan szakértői csoport, mely megvizsgálta az Intel processzorok Apple számítógépekben történő felhasználásának lehetőségeit. A cupertinoi (Kalifornia) székhelyű cég szakértői azonban végül is arra a megállapításra jutottak, hogy az Intel mikroprocesszorai nem jelentenek jó választást. A döntés hátterében elsősorban az állt, hogy az Apple Computer az Intel CISC (Complex Instruction Set Computer) architektúráját nem tartották alkalmasnak arra, hogy felvegyék a versenyt a fejlett RISC (Reduced Instruction Set Computer) processzorok ellenében. A vállalat nem sokkal ezt követően egyébként az utóbbi chipek mellett tette le a voksát.

Az Apple Computer mindeddig talán legnagyobb baklövése az volt, hogy amikor lehetősége nyílt rá, nem váltott át Intel platformra - nyilatkozta a vállalat egykori elnök-vezérigazgatója, aki jelenleg egyébként a Sculley Brothers befektetési cég vezetője. Sculley meglátása szerint az Intel az elmúlt években képes volt a CISC architektúrát folyamatosan versenyképesen tartani és RISC utasításokkal növelni teljesítményét. Cégünk akkoriban lebecsülte az Intel, mint technológiai cég és chipgyártó vállalat erejét - mondta Sculley, majd arra utalt, hogy a világ legnagyobb chipgyártójaként jegyzett vállalat évről évre dollár milliárdokat fordít különböző fejlesztési munkálataira. Az egykori Apple Computer vezér szerint amennyiben a cég a 80-as évek végén bizalmat szavazott volna az Intel megoldásainak, sokkal kedvezőbben alakulhatott volna a sorsa, hiszen ebben az esetben olcsóbb számítógépeket dobhatott volna piacra, értelemszerűen óriási darabszámban.

Kapcsolódó linkek:
Apple Macintosh
1 hozzászólás

Braddock

13 éve, 2 hónapja és 24 napja

Kis egyszerű logo de nagyon tetszik!

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profilja