Az AMD bejelentette az elő kétmagos szerverlapkákat

2005. április 23.
1.8551
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az AMD New Yorkban nemzetközi sajtótájékoztatón jelentette be az első kétmagos Opteron szerver processzorokat (egy- és kétprocesszoros munkaállomásokhoz és szerverekhez, valamint négy- és többprocesszoros vállalati szerverekhez) és - az Intel után másodikként - az első kétmagos Athlon asztali lapkákat (asztali PC-khez és asztali PC-ket helyettesítő noteszgépekhez).

Az AMD a kétmagos lapkák bejelentését, azért ütemezte április 21-ére, mert 2003-ban ezen a napon jelentette be a 64 bites Opteron processzorokat.

A kétmagos AMD Opteron 800 sorozatú processzort négy-, nyolc- és többutas szerverekhez fejlesztették. A 200-as sorozatú processzorok kétutas szerverekben és munkaállomásokban használhatók. Az új processzorok maximum 90 százalékkal nagyobb alkalmazás teljesítményt kínálnak, mint a hasonló sebességű egymagos Opteron processzorok.

Az asztali PC felhasználók részére az AMD bejelentette az új AMD Athlon 64 X2 Dual-Core processzort márkanevet, amely igazi többfeladatos (többszálú) képességeket kínál. Ez új, a korábbiaknál sokkal nagyobb képességű alkalmazások megjelenését teszi lehetővé.

Az AMD új, kétmagos processzorait olyan neves OEM-ek támogatják, mint a HP, az IBM és a Sun. Ezek a vállalatok már bemutatták a kétmagos platformon alapuló szervereiket és munkaállomásaikat.

A kétmagos AMD Opteron és AMD Athlon64 X2 lapkák 90 nm-es technológiával készülnek, és lehetővé teszik a 32 bites x86 alkalmazások futtatását, valamint az új 64 bites operációs rendszerek használatát.

Az új kétmagos processzorokkal az AMD a világ legszélesebb ügyfél- és kiszolgálóprocesszor-sorozatát jelentette be. A kétmagos architektúrát a már meglévő infrastruktúrához tervezték úgy, hogy nagy teljesítményt biztosítson a vállalati felhasználók számára. A kétmagos AMD processzorokon alapuló szerver- és munkaállomás-platformok már ma, míg az ügyfélplatformok júniusban lesznek kaphatók.

A kétmagos processzorok az AMD64 Direct Connect Architecture következő evolúciós lépését jelentik, amelyek egyetlen lapkán elhelyezett két magot közvetlenül csatlakoztatják a memóriához, az I/O alrendszerhez és a kijelölt gyorsítótárakhoz, növelve ezzel a rendszer átlagteljesítményét és hatásfokát, kiküszöbölve a szűk keresztmetszeteket, amit a frontoldali busz architektúra okoz. Mivel az új kétmagos AMD processzorok az AMD64 technológián alapulnak, sima átmenetet tesznek lehetővé az egymagos lapkákról az újakra. Ezzel könnyű teljesítménynövelést biztosítanak. Az AMD64 technológia a kétmagos processzorral nagyobb teljesítményt biztosít ugyanabban az infrastruktúrában és rendszerekben, mint az egymagossal. A szerver- és munkaállomás-használók örülhetnek, mert az AMD processzorok folytatják a legjobb teljesítmény/watt hányados támogatását az iparban.

A két mag a több feladathoz és a többszálú környezethez sokkal több erőforrást tartalmaz, és lehetővé teszi, hogy az operációs rendszer fontossági sorrendben, egyidejűleg kezeljen és futtasson több alkalmazást, maximalizálva ezzel a teljesítményt. A kétmagos AMD64 processzorok kompatibilisek a már meglévő szoftverekkel, amelyek egy- vagy többszálúak. Ez több mint 1300 alkalmazást jelent, több mint 300 szoftverfejlesztőtől. A kétmagos AMD64 processzorok egyszerű BIOS továbbfejlesztéssel, alapvető kódcsere nélkül használhatók. Az új, kétmagos AMD lapkákat olyan operációs rendszerek támogatják, mint a Solaris 10 és Linux, amelyek "kétmag"-kompatibilis rendszerszoftverek, valamint a rövidesen érkező Windows 64 bit Edition. Ezeket az operációs rendszereket az AMD64 kétmagos technológiához optimalizálták. A kétmagos AMD64 processzorok és a Windows x64 Edition operációs rendszer együtt hatalmas teljesítményugrást reprezentál. A Microsoft gratulált az AMD-nek az innovatív technológiák szállításához a piacra.

Az AMD a szerver- és munkaállomás-processzorokon kívül bevezette az AMD Athlon 64 X2 processzornevet a kétmagos asztali és az asztali PC-ket helyettesítő noteszgépprocesszorokhoz. Az AMD jelenleg az AMD Athlon X2 Dual-Core processzorok mintáit szállítja a vezető OEM-eknek. Ezek hivatalos bejelentésére júniusban kerül sor. Az Alienware már bemutatta az új processzoron alapuló kétmagos ügyfél platformokat. Az AMD Athlon 64 X2 Dual-Core processzort elsősorban a digitális médián alapuló szórakoztatáshoz fejlesztették Az új processzorokon egyidejűleg több szoftveralkalmazás futtatható. Az otthoni és az üzleti felhasználóknak a digitális tartalomkészítés és a multimédia-alkalmazások új, magasabb szintjét engedi meg. Az AMD Athlon 64 X2 Dual-Core processzor egyidejűleg képes írni egy CD-t, ellenőrizni az e-mailt, szerkeszteni egy digitális fényképet és futtatni a vírusvédő programot, a számítógép lassulása nélkül. A kétmagos AMD64 asztali CPU család jelenleg a 4800+, a 4600+, a 4400+ és a 4200+ modelleket tartalmazza. A lapkák ára az előbbieknek megfelelő sorrendben 1001, 803, 581 és 537 dollár

Az új kétmagos AMD Opteron processzor teljesítményére jellemző, hogy a kétmagos AMD Opteron Processzor Model 275 teljesítménye 70 százalékkal magasabb, mint a legnagyobb teljesítményű egymagos AMD Opteron processzor, a Model 252, és közel 90 százalékkal magasabb, mint az egymagos Model 248.

A Dual-Core AMD Opteron lapkák páratlan ár/teljesítmény értéket kínálnak. Az AMD Opteron 200 sorozat induló ára (1000 darabos mennyiségben) 851 dollár (Model 265), míg a csúcsmodell (Model 275) ára az előbbihez hasonló mennyiségben 1299 dollár. A kétmagos AMD Opteron 800 sorozat induló ára (Model 865) 1514 dollár, míg a csúcsmodellé (Model 875) 2649 dollár. A Dual-Core AMD Opteron processzor Model 265 és 865 ára hasonló az egymagos AMD Opteron processzor Model 252 és 852 lapka árához. A Dual-Core AMD Opteron 800 sorozat már kapható, a 200 sorozat május végén kerül forgalomba.

Kapcsolódó linkek:
Advanced Micro Devices
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja