Az amerikai kormány elfogadta a videojátékokat művészeti alkotásként

2011. május 18.
2.2121
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hobbikocka profilja, adatai
Hobbikocka
Az Egyesült Államok Nemzeti Művészeti Közalapítványa (National Endowment for the Arts) felvette a videojátékokat a finanszírozható művészeti projektek közé.

Roger Egbert filmkritikus 2005-ben elsőként jelentette ki, hogy a videojátékok sohasem válhatnak művészetté. Azóta a vita folytatódott a játékiparon belül és kívül egyaránt. Most úgy tűnik a kormány is támogatja a törekvést, új irányvonalakat megszabva, melyek szerint több digitális médium is művészi értéket képvisel, köztük a játékok.

Ezek a szabályok "az összes elérhető médiaplatformot, például az internetet, interaktív- és mobil technológiákat, digitális játékokat, műholdon közvetített művészeti tartalmakat és rádiós-televíziós tartalmakat" is jogosulttá tesznek a támogatásra. Ez a létrehozásra, gyátásra, terjesztésre egyaránt vonatkozik.

Ennek értelmében a videojáték fejlesztők pályázhatnak ezentúl állami pénzekre, de a többi művészeti formával kell verdenyezniük (pl. film, TV, rádió). Az NEA szerint a pénzbeli támogatás tízezertől kétszázezer dollárig terjedhet, a projekt összetettségétől függően.
3 hozzászólás

totyak

14 éve, 15 napja

Szerintem nem rossz ötlet ez az egész. Nem azon van a hangsúly, hogy művészetnek nevezik a játékgyártást, hanem, hogy anyagilag támogatják. Innentől kezdve, ha én játékgyártó lennék, felőlem nevezhetnék kutya****nak is, amit csinálok, ha cserébe hozzám vágnának egy vaskos pénzköteget.

válasz erre

marco

14 éve, 16 napja

Ugyanez a kérdés fogalmazódott meg bennem is. Művészet és művészet között is van különbség. Támogassák, de tegyenek különbséget játék és játék között. Nem mintha innen nekünk olyan sokat változtatna a dolgokon, de akkor is...

válasz erre

Cpt_Nihil

14 éve, 16 napja

Már hozzászoktam, hogy egy ideje minden művészet, amire ráfogják. Még a tapétázás is... kérdem én, így nem veszti lassan értelmét ez a fogalom? szomorú smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profilja