A Vista európai csúszását helyezte kilátásba a Microsoft

2006. szeptember 08.
1.7431
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Microsoft hivatalos közleményben bejelentette, hogy az Európai Bizottság esetleges további monopóliumellenes döntései miatt tovább késhet a Windows Vista premierje Európában.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy a Microsoft konkrét javaslatokat tett az EB felé (amely jelenleg vizsgálja a Vista alkalmazásait a 2004-es monopóliumellenes határozat fényében), és az erre kapott válaszok alapján fogja majd tudni a cég, hogy szükség van-e a termék további módosítására, ami késedelmet okozhat Európában.

Ez köznyelvre lefordítva azt jelenti, hogy amennyiben az EB további változtatásokat ír elő, úgy a Vista nem érkezik időben – a legutóbbi menetrend szerint jövő januárban – Európába. Az Európai Bizottság ugyanakkor másként látja a kérdést. Szóvivőjük elmondta, hogy nem az ő feladatuk zöld utat adni a Vistának a tervezett start dátumáig, hanem a Microsoftnak kell teljes mértékben eleget tennie az érvényes határozatban foglaltaknak, mielőtt kiadja a szoftvert. Hozzátette, hogy a szoftverkonszern csak a múlt héten reagált legutóbbi Vistával kapcsolatos aggodalmaikra, holott korábban is megtehette volna.

Az Európai Bizottság 2004. márciusban 497 millió euró pénzbüntetéssel sújtotta a szoftveróriást monopóliumellenes határozatában, továbbá a Windows Media Player nélküli változatának forgalmazására, valamint szerverplatformjához tartozó kódok versenytársakkal történő megosztására is kötelezte a céget. Ez utóbbinak a vállalat az EB álláspontja szerint azóta sem tett eleget, így idén júliusban egy újabb, ezúttal 280,5 millió euró összegű bírságot is kiszabott az EB. A Microsoft mindkét döntés ellen fellebbezett a bíróságon, ezzel párhuzamosan pedig többször is megerősítette, hogy amíg a határozatok érvényben vannak, (vagy amennyiben úgy maradnak), maradéktalanul igyekszik eleget tenni a bennük foglaltaknak.

Érdekes fejlemény, hogy Chris Heaton-Harris, Sharon Bowles, Peter Skinner és Michal Kaminski európai parlamenti képviselők a héten levelet írtak az EU versenyügyi biztosának, amelyben kijelentik: „Riasztó az a tény, hogy a világ egyik legsikeresebb technológiai cége kockázati tényezőnek tartja az Európai Bizottság hozzáállását.” A Reuters cikkírója szerint ez kísértetiesen emlékeztet az 1998-as helyzetre, amikor a Microsoft üzleti partnereinek cégvezetői leveleket küldtek az amerikai kormánynak azt kérve, hogy ne gördítsenek monopóliumellenes megfontolásból akadályokat a Windows 98 kiadásának útjába.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljarDAVE profilja