A világ legnagyobb DNS gyűjteményének létrehozására szövetkezett az IBM és a National Geographic

2005. április 14.
2.4191
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A National Geographic Society és az IBM a mai napon bejelentették minden idők legátfogóbb genetikai antropológiai kutatási kezdeményezését, a világ legnagyobb DNS gyűjteményének a létrehozását.

A cél feltérképezni, a Föld eredeti benépesítését. Az úttörő jelentőségű, öt éves partnerséget jelentő Genográfiai Projekt során kifinomult laboratóriumi és számítógépes eszközökkel elemzik majd sok ezer ember DNS mintáit, akik között bennszülött népek és modern társadalmak tagjai egyaránt lesznek.

Spencer Wells, Ph.D. a National Geographic helyszíni kutatója egy olyan, nemzetközi tudósokból és IBM kutatókból álló csapatot fog vezetni, melynek feladata genetikai minták gyűjtése, az eredmények elemzése és a mai emberiség genetikai gyökereinek a feltárása lesz.

A Waitt Family Foundation finanszírozásával megvalósuló projekt során a tudósok világszerte 10 kutatóközpontot hoznak létre és több mint 100000 DNS mintát fognak megvizsgálni. A projekt a várakozások szerint számos részletet feltár majd az ember globális vándorlásainak történetéről és új felismerésekhez fog vezetni arról, hogy az emberi fajt milyen kapcsolatok és különbségek alkotják.

"Úgy gondoljuk, ez lesz az antropológia "holdra szállása" melynek során a genetika eszközeivel pótoljuk az emberiség történetéről szóló tudásunk hézagait," mondta Spencer Wells projektvezető. "DNS molekuláink az emberiség közös történetét hordozzák. Az elkövetkező öt év során megfejtjük ezt a történetet, amely már csaknem elenyészett, mivel az emberek vándorlása és a népcsoportok keveredése eddig soha nem tapasztalt méreteket öltött."

Bárki részt vehet a Genográfiai Projektben azzal, hogy megveszi a készletet és engedélyezi, hogy az adatai bekerüljenek az adatbázisba. Aki belép a nationalgeographic.com webhelyre, lehetőséget kap arra, hogy megismerje őseinek vándorlási útvonalait és a globális kutatási eredményeket is. Az így létrejövő adatbázis az eddigi legnagyobb humán genetikai információ gyűjteményt fogja tartalmazni, és páratlan kutatási forrása lesz a genetika, a történettudomány és az antropológia művelőinek.

"A National Geographic 117 éve foglalkozik a világ felfedezésével és feltérképezésével," nyilatkozta John Fahey, a National Geographic Society Elnöke és Vezérigazgatója. "Most az IBM-mel és Spencer Wells-szel kötött kiváló partnerségünk eredményeképpen a tudomány és technológia legfejlettebb eszközei állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy feltérképezzük vándorutunkat a Föld bolygón. Reméljük, hogy ez a nagyra törő és fontos projekt hozzájárul majd ahhoz, hogy jobban megértsük és megbecsüljük közös történelmünket. A Waitt Family Foundation által igen bőkezűen támogatott helyszíni munka nyomán létre fog jönni az ember történetének virtuális múzeuma.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja