A világháló születésnapja

2004. szeptember 02.
2.7361
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
35 éve annak, hogy a Kaliforniai Egyetemen (UCLA) első ízben kapcsoltak össze egy számítógépet egy úgynevezett Interface Message Processorral (IMP) - a mai routerek ősével -, és ezzel megindult az ARPANET, a ma ismert internet előfutára: erre épülnek az olyan, ma már nélkülözhetetlen alkalmazások, mint a világháló és az elektronikus posta.

A dátum ugyan vitatott, de az internetes közösség bizonyosan megünnepli majd. Az első összekapcsolás nyomán igen gyors fejlődés következett.

1969 végére a hálózatban már négy elosztó csomó volt, s az 1971-ben számon tartott 15 számítógép helyén idén januárra az internetes szerverek száma 233,10 millióra nőtt. Az internet következő mérföldköve 1971-ben az első e-mail volt. A következő évben vezették be a magyarul kukacnak nevezett @ jelet az internetcímek számára, és akkor tartották az első
internetcsetet.

Igazán tömegesen alkalmazhatóvá és népszerűvé azonban az internet azzal vált, hogy Tim Berners-Lee 1999-ben feltalálta a világhálót (WWW). Ez ma az elektronikus posta után az internet legnépszerűbb alkalmazása.

A ma már legendás Stephen Crocker és Vinton Cerf 1969-ben már ott volt a Honeywell DDP-516 típusú első IMP beindításánál még egyetemistaként, és még ma is meghatározó hatással vannak a hálóra: Cerfnek része van például a legújabb szabvány, az IPv6 kifejlesztésében. Az új protokollal az interneten rendelkezésre álló címek száma 4.294.967.926-ról 8.445.618.199.572.250.625-re nő, és ezzel nő a biztonság is.

Bár a számítógép és az Interface Message Processor első összekapcsolása mérföldkövet jelent az internet történetében, sok szakember véli úgy, hogy az internet valójában csak 1983. január 1-jén kezdett létezni, amikor az ARPANET-et átállították a TCP/IP protokollra, amelyet még ma is alkalmaznak.
1 hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja