A világ 500 leggyorsabb szuperszámítógépe

2005. november 15.
1.7311
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A TOP500-Organisation a mai napon ismét nyilvánosságra hozta a világ legnagyobb teljesítményű számítógépeinek ötszázas listáját.

A legelső helyen ismét az IBM Blue Gene/L (280,6 TFLOPS) nevet viselő szupergépe van, melyet a Watson-Blue-Gene-System (91,29 TFLOPS) követ, s a bronzérmet a listán először szereplő ASC-Purple (63,4 TFLOPS) kapta. A Blue Gene/L-t ugyan már ez év elején felvértezték alkotói 32 rack szekrénnyel, ami a 70 TFLOPS-os teljesítmény 136,8 TFLOPS-ra való növelését eredményezte, azonban pár héttel ezelőtt ismételten megkétszerezték ennek képességeit.

Ha az üzemeltető ezen legutóbbi változtatásokat nem eszközölte volna, a Blue Gene/L akkor is megőrizte volna vezető pozícióját, így azonban a Lawrence Livermore National Laboratoryban felállított rendszer egymaga olyan nagy teljesítményre képes, mint a sorban utána következő öt szupergép együttesen.

A lista negyedik helyén a NASA 51,9 TFLOP-os rendszere található, ám a NEC Earth-Simulator-ja, amely egy ideig vezette az ötszázas listát mostanra visszacsúszott a hetedik helyre. Az Európa leggyorsabb masinájának számító Mare Nostrum (27,9 TFLOPS) az ötödik helyről visszaesett a nyolcadikra.

A statisztikai adatok szerint a legtöbb nagyteljesítményű masina az Amerikai Egyesült Államok területén található, azaz a listán szereplő rendszerek közül 305 az USA-ban, 100 szupergép Európában, 66 pedig az ázsiai kontinensen üzemel.

A processzorokat illetően a fél ezer szuperkomputer közül 333 Intel lapkákkal, 73 IBM Power-processzorokkal, 55 pedig az AMD-től származó lapkákkal van felszerelve. A szervezet adatai szerint az IBM szuperkomputer-dominanciája továbbra is megingathatatlan, ugyanis az 500 leggyorsabb masina közül 219 az ő házukból származik.
3 hozzászólás

kpal

11 éve, 5 hónapja és 1 napja

elég derekas teljesítményük van menő smiley

válasz erre

Tibee984

11 éve, 7 hónapja és 3 napja

Ez már szerver gép röhögő smiley

válasz erre

richie8

11 éve, 7 hónapja és 3 napja

Pedig azt hittem, a NASA-nak van a legerősebb gépe.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja