A tudósítókra nem vonatkozik a web cenzúrája

2008. április 03.
1.6371
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Gömi profilja, adatai
Gömi
Nem is olyan rég még újságíró sem igen tehette be a lábát a vörös Kínába, ha mégis, minden lépését figyelemmel követték a népköztársaság szigorú őrei.

Az idei év azonban fordulópont lehet ebben a tekintetben, az olimpiára érkező tudósítóknak már nem kell ugyanis semmiféle megkötéstől, cenzúrától tartaniuk, az ő esetükben kivételt tesznek, és nem korlátozzák a webes tartalmakat sem. Az ötkarikás játékok így fontos lépés lehet a helyi média liberalizációjának, valamint Kína megnyílásának a világ felé.

Borítékolható, hogy mindenkinek le fog esni az álla a közvetítéseket figyelve. A nagyhatalommá fejlődő ország az olimpia révén megnyílik a világ felé. Erről az a durván 30.000 sajtómunkatárs gondoskodhat majd, aki tudosítani fog az eseményről idén augusztusban.

S habár nagyjából hasonló nagyságrendben ülnek emberek manapság börtönben Kínában a kemény cenzúra áldásos tevékenységének hatására, 2008 fordulópont lehet az ország történelmében, és egy új korszak kezdetét jelentheti. Törvényszerű ugyanis, hogy a rohamos léptékű fejlődés előbb-utóbb ellehetetleníti a világhálón megjelenő tartalmak cenzúráját, ami erősen jelen van az országban annak ellenére, hogy immár százmilliós nagyságrendben használnak személyi számítógépeket az országban.

A liberalizmus szellemisége óhatatlanul beszivárog tehát a kínai sárkány birodalmába, köszönhetően az olimpiának és a kommunikáció főcsatornájának. A híres regényíró, George Orwell által előre megjósolt "egyformaság kora" hamarosan véget érhet a világ ezen szegletében is.
nincs még hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja