Áttörés a LED-ek területén

2005. október 26.
1.7861
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Teljesen új elven működő, valós fehér fényt adó LED-et fedezett fel a múlt héten véletlenül egy egyetem végzős diákja.

A fehér fényt adó LED-et a Vanderbilt egyetem egyik végzős diákja találta fel teljesen véletlenül. Michael Bowers nagyon kis méretű kvantum pontok előállításával kísérletezett. Ezeket olyan kristályok formájában próbálta létrehozni, melyek mindössze néhány nanométeresek, vagyis az emberi hajszál vastagságának mindössze egy ezredét teszik ki.

A létrehozott kis kristályokra egy lézer fényét irányította, és váratlan dolog történt. Bowers maga sem számított rá, de egy meglehetősen erős, mégis lágy, tehát hétköznapi világításra alkalmas fényforrást kapott. A LED-ek jelentősége egyre nő, legalább ötvenszeres élettartalmuk, és legalább háromszoros a hatékonyságuk a hagyományos fényforrásokhoz képest. Az ilyen termékekkel az utóbbi időben egyre nagyobb fényerőt értek el, és ma már szinte minden hétköznapi lámpa kiváltását ilyen megoldással tervezik megvalósítani.
2 hozzászólás

Tardief88

11 éve, 7 hónapja és 16 napja

Sajnos a LED-ek is kezdenek a tervezett elavulás áldozatává válni. A reklámszöveg 50e órát ígér, de ez azért nem így van. Nagyon sok sebből vérzik a dolog. Ha valaki esetleg érdekel lehet róla beszélgetni.

válasz erre

richie8

11 éve, 7 hónapja és 24 napja

A legtöbb találmány véletlenül született nyelvnyújtó smiley

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja