A Transmeta kivonul a mikroprocesszor-piacról

2005. január 08.
1.8281
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Transmeta mobilprocesszor-gyártó az utolsó négy évben sok millió dollár veszteséget halmozott fel a lapkák késése és sikertelensége miatt.

A jelenlegi üzleti modell alapján fejlesztenek, terveznek és szállítanak x86 alapú lapkákat, azonban most egy új modellre térnek át, amely szerint a vállalat ezek helyett az energiatakarékos lapkatechnológia más cégek részére történő értékesítésére összpontosít. Az új modellel a vállalat csökkenteni kívánja a költségeket.

A Transmeta nem bírta az árversenyt a sokkal nagyobb tőkével rendelkező óriásokkal (Intel, AMD). A memóriafejlesztő Rambus hasonló modell alapján dolgozik, és mindössze 200 alkalmazottal is szép sikereket ér el.

A Transmeta a 2003 negyedik negyedévben energiatakarékos technológiák használatának engedélyezéséért 3,7 millió dollárt "kasszírozott", ugyanakkor mikroprocesszor-lapkák értékesítésével csak 3,3 millió dollár bevételre tett szert. A Transmeta vesztesége negyedévenként több mint 20 millió dollár volt.

A vállalat elsődleges célkitűzése az induláskor a mobilmikroprocesszor-piac legalacsonyabb energiafelvételű mikroprocesszorának kifejlesztése volt, ami tulajdonképpen sikerült is. A Transmeta x86 kompatibilis mikroprocesszorok hőtermelése minden más versenytárs lapkáénál alacsonyabb. Ennek ellenére nem tudták a piacot meghódítani.

Kapcsolódó linkek:
Transmeta Corporation
1 hozzászólás

[Tiltott felhasználó!]

11 éve, 6 hónapja és 17 napja

[Tiltott felhasználó!]

 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljaGargameth profiljamarco profilja