A Transmeta az Efficeonnal készül a nagy visszatérésre

2004. március 17.
1.3531
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A világ egykor az Intelhez és az AMD-hez hasonlóan esélyes processzorgyártónak tekintette a mobilchipeket fejlesztő Transmetát, a vállalat azonban az elmúlt években szinte teljesen kiszorult a piacról.

A Transmeta most az 1 GHz-es Efficeon TM8600 processzortól várja a nagy fordulatot, jó jel, hogy a gyártók is érdeklődnek, a Sharp már be is jelentette a chipre épülő Actius noteszgépet. Az USA-ban áprilistól kapható Efficeon technikai részleteit már tavaly közzétették, ezek alapján a TM8600-as kétszer annyi utasítás végrehajtására lesz képes, mint elődje, az MM10-es modell.

A vállalat még egyszer átfésülte az architektúrát, és továbbfejlesztette a kódváltó szoftvert, mely képessé teszi az Efficeont az eredetileg Intel alapú gépekre írt Microsoft Windows gördülékeny futtatására. Az alacsony fogyasztású, tartós akkuval rendelkező hordozható gépeken akár kilenc óra működést lehetővé tevő Efficeon a Sharp pehelykönnyű Actius MM20 noteszgépében fog bemutatkozni a külön megvásárolható chip boltokba kerülésével egy időben. A Transmeta számára létkérdés az új modell sikere, a cég termékeit egyre kevésbé vállalják fel a nagy gyártók, és ha ez a folyamat nem fordul meg, a cég előbb utóbb eltűnik, ami a piaci verseny beszűkülését jelentené a mára szinte csak a két nagy vetélytársra, az Intelre és az AMD-re korlátozódott mobilprocesszor-szektorban.

Kapcsolódó linkek:
Transmeta
1 hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
rDAVE profiljaRonalddo profilja