A Thomson mp3-as másolásvédelmi újítása

2004. március 04.
1.7481
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Thomson által kidolgozott új technológia, amely az elterjedt DRM ("digitális szerzői jogi") szabványon alapul, korlátozza egy zeneszám nemcsak CD-re, hanem mp3-lejátszóra készíthető másolatainak számát is.

A francia vállalat viszonylag későn kapcsolódott be a másolásvédett mp3-as szabványok versenyébe. Az Apple már régebben kifejlesztette saját FairPlay DRM technológiáját, amely az ITunes weboldalról letöltött mp3-felvételek esetében mind a készíthető CD-másolatok, mind a dal lejátszására alkalmas mp3-készülékek számát limitálja.

Más cégeknek, például a Real Networksnek is van saját másolásvédett technológiájuk, vagy pedig a Windows Media Player szoftver DRM szabványát használják. A Thomson újítása abban áll, hogy nem a lejátszásra felhasználható készülékek számát, hanem a készíthető mp3-másolatok mennyiségét korlátozza.

A másolásvédett mp3 szabvány elterjedésének azért akadnak még bizonyos technikai korlátai. Komoly gondot jelent például, hogy a régebbi lejátszók gyakran egyáltalán nem tudják lejátszani a DRM technológiával védett mp3 fájlokat. Néhányukat ugyan alkalmassá lehet majd tenni erre, sokat azonban kénytelen lesz tulajdonosuk lecserélni. A másolásvédett mp3-kompatibilis lejátszók, illetve a kapcsolódó szolgáltatások várhatóan még az idén megjelennek majd a piacon.

Kapcsolódó linkek:
Thomson
1 hozzászólás

AngryKnight

11 éve, 7 hónapja és 11 napja

régen ez a kinézzetek elég ronda nyelvnyújtó smiley

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja