Asztali PC-k Pentium M processzorral

2004. április 28.
8.5431
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az asztali Pentium 4 processzorok energiafelvétele egyre nő, ezért ezek egyre bonyolultabb és terjedelmesebb hűtőeszközöket igényelnek, amelyek az asztali PC-k házának csökkentését lehetetlenné teszik.

Ezért az asztali PC-gyártók közül elsőként a Hitachi olyan asztali PC-ket vezetett be, amelyek kis energiafelvételű mobil Pentium M lapkákat tartalmaznak. A Hitachi olyan asztali PC-sorozatot jelentett be, amelynek egyes modelljei Intel Pentium M és Celeron lapkákat használnak.

Az Intel eredetileg mind a két lapkát hordozható számítógépekhez fejlesztette, amelyek legfontosabb tulajdonsága az alacsony energiafelvétel, illetve az ebből eredő kis hőtermelés. Az Intel Pentium M és Celeron M lapkák 1,00 és 1,70 GHz közötti frekvenciával működnek. Ezek teljesítménye összehasonlítható a nagy tömegben szállított és használt asztali Pentium 4 lapkákéval. Az utóbbiak üzemeltetéséhez nagy teljesítményű ventilátorokra van szükség, amelyek a processzor lapka által termelt nagy mennyiségű hőt "kifújják" a házból.

A Hitachi HF-W2000 és HF-W6500 asztali PC-k rendkívül lapos házban kaphatók, de jelenleg csak Japánban. Az új Hitachi asztali személyi számítógépek teljesítménye nem túl magasa, mivel Intel integrált grafikát és csak egycsatornás DDR-SDRAM memóriát támogató lapkakészletet tartalmaznak. Ilyen PC-ket elsősorban irodákban használnak, ahol a legfontosabb szempont az alacsony hőtermelés és a kis helyfoglalás. Ezért az ilyen PC-kben az Intel Pentium M és Celeron M processzorok jelentős szerepet játszhatnak a jövőben.

A kis helyfoglalású Intel Pentium M processzor alapú asztali PC-k megvalósítása nem új idea. Már 2003.-ban több gyártó mini-ITX alaplapokat bocsátott ki asztali PC-khez, amelyek olyan Socket 479 kompatíbilis mobil Intel processzorokat használtak, mint amilyenek a Centrino hordozható PC-kben találhatók.

Az Intel Pentium 4 processzorok magas energiaigénye a PC-gyártókat arra kényszeríti, hogy az asztali PC-kbe Pentium M lapkákat építsenek be. Néhány felhasználó nagyobb számítási teljesítményt igényel, mint amit azok képesek támogatni. Ezért az Intel tervei között a közeljövőben olyan processzorok bevezetése szerepel, amelyek kevés energiát fogyasztanak és mégis nagy teljesítményűek. Az első ilyen asztali processzorok 2006-ban jelennek meg a piacon.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a következő generációs Merom kódnevű mobilprocesszor egy teljesen újratervezett mikroarchitektúrán alapul, relatíve alacsony energiafelvétellel és kivételesen magas órajelenkénti teljesítménnyel. Ez az érték körülbelül 20-30 százalékkal magasabb, mint a jelenleg kapható mobil Pentium M processzoroké. A mobil Merom lapka asztali változata a Conroe kódnevű lapka. Az utóbbi nagyobb teljesítményű lehet, mivel energiafelvételét nem kötik olyan szigorú "szabályok", mint a mobillapkákét, ezért szélesebb tartományban használhatók. További teljesítménynövelő megoldásokkal a lapka sebessége fokozható. Ennek ellenére kis energiaigényű, nagy hatásfokú CPU marad.

Kapcsolódó linkek:
Intel Corporation
2 hozzászólás

rDAVE

11 éve, 6 hónapja és 24 napja

italianman írta:
A Hitachi is gyártott gépeket? Ő vajon miért esett ki ebből a szerepkörből?
HP is többször gondolta már, hogy kiszáll. Nem akkora üzlet már gépet egyben árulni vagy pedig a boltban úgyis összerakják. Japánban tovább bírta ez az üzletük, lehet még ma is készül oda.

válasz erre

italianman

11 éve, 6 hónapja és 24 napja

A Hitachi is gyártott gépeket? Ő vajon miért esett ki ebből a szerepkörből?

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profilja