A Sun nyilvánosságra hozta az OpenSolaris fájlrendszerének forráskódját

2005. november 19.
1.7441
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Egy frissítés részeként a Sun Microsystems nyilvánossá tette az (Open)Solaris szerveroperációs rendszeréhez tartozó ZFS fájl- és adatkezelő alkalmazás forráskódját.

A cég az OpenSolaris program keretében júniusban tette elérhetővé a rendszer első kódsorait, azóta pedig számos további kibocsátás történt. A projekt része egy olyan speciális böngésző kiadása is, amely kifejezetten a szoftver forráskódjában történő keresést és eligazodást támogatja.

A szerverszoftver mellett a Sun egy új nyílt forráskódú adatbázis-alkalmazást is tervez, erről azonban még nem hoztak nyilvánosságra konkrét részleteket. Egyelőre erről annyit tudni, hogy Hal Stern szoftveres műszaki igazgató szerint a vállalat mérnökei az IBM által kifejlesztett, és az Apache Alapítvány rendelkezésére bocsátott "Derby" nyílt forráskódú Java adatbázissal dolgoznak, azaz ezt tekintik a saját termék alapjának.

A Sun vezetői szerint a cég szoftverportfóliója jelentős részét, vagy hosszabb távon talán az egészet nyílt forráskódú alapokra kívánja helyezni. Ennek fontos eleme a szintén júniusban elindított "Glassfish" (üveghal) projekt, amellyel nyílt forráskódú kooperáció révén kívánnak Java szerveralkalmazásokat fejleszteni.

Kapcsolódó linkek:
OpenSolaris
OpenSolaris Forráskód-Böngésző
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
XTomiX0029 profiljamarco profilja