A Sun befejezte a Niagara lapka tervezését

2004. május 17.
1.3721
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Sun Microsystems bejelentette, hogy befejezték a Niagara kódnevű processzor tervezését, amely teljesen új konstrukció és az UltraSPARC processzor család tagja.

A Sun a Niagara konstrukcióhoz az Afara Websystems 2002. évi felvásárlása révén jutott. A processzor az UltraSPARC család egy eleme. Ez nagy jelentőséggel bír, mivel a Sun két másik UltraSPARC modellt - Gemini, UltraSPARC V - törölt a programból. Az új lapka az Intel és az AMD x86 lapkáinak versenytársa lehet.

A vállalat bejelentette, hogy a Niagara ún. "taped out" fázisban van, azaz legyártható a prototípus, amelyeket tesztelni kell. A Sun képviselője megerősítette ezt a mérföldkövet. Eddig tipikusan egy év telt el a "taped out" fázistól a sorozatgyártásig, illetve amíg az új processzor megjelent egy szerverben.

A Niagara processzor nagyon fejlett eszköz, nyolc feldolgozó gépet tartalmaz, melyek mindegyike négy programszálat kezel. A Sun az új processzort "nagy áteresztő képességű számítógép"-nek vagy "többszálú lapkának" nevezi.

A Niagara nagyobb teljesítményű testvére - kódneve: "Rock" - fejlesztés alatt van. A Sun mikroprocesszor lapkákat a Texas Instruments gyártja. A Niagara és a Rock lapkák versenyképesek az IBM Power, az Intel Itanium és a HP PA-RISC processzorokkal.

Kapcsolódó linkek:
Sun Microsystems
1 hozzászólás

italianman

7 éve, 5 hónapja és 3 napja

Úgy látszik nem lett az.

válasz erre

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

rDAVE profiljaXelosz profiljagery1113 profilja