A Sony másolásvédelmi kódját használja ki egy új trójai

2005. november 11.
1.8541
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Sophos antivírus cég egy olyan új trójai vírust fedezett fel, amely a Sony BMG sokat bírált másolásvédelmi (DRM) szoftverét használja arra, hogy elrejtőzzön a számítógépen.

A Stinx-E elnevezésű vírus a szokásos módon, megnyitott e-mail képmellékletként juthat fel a PC-re, fő trükkje azonban az, hogy a Sony DRM programjához hasonlóan a "$sys$" előtaggal menti el magát a merevlemezre. Ezzel a módszerrel pedig elvileg minden olyan PC-n felfedezhetetlen marad, amelyre telepítve lett az ominózus Sony szoftver.

A Sony BMG az utóbbi időben több CD-jét is ellátta a DRM megoldással, amely úgy működik, hogy a CD-nek a Windows-alapú számítógépbe történő behelyezésekor automatikusan feltöltődik a rendszerre. A megoldás ezután megakadályozza azt, hogy a felhasználó a kiadó lemezein található zeneszámokat a Sony-én kívül más médialejátszó szoftverrel lejátszhassa. A fő probléma azonban nem ez, hanem az, hogy a lejátszás- és másolásvédelmi kódok a rendszer egyik úgynevezett gyökérkönyvtárába települnek, ahol aztán igen nehezen felfedezhetők, másrészt pedig eltávolításuk onnan szintén veszéllyel jár. Az emiatt kitört közfelháborodás hatására a Sony kiadott egy olyan eszközt, amely segít megtalálni és eltávolítani a szoftvert, és időközben a különféle szoftverbiztonsági cégek is sorozatban állnak elő a hasonló megoldásokkal. A Sony-nak ráadásul bírósági eljárással is szembe kell néznie a furcsa gyakorlat miatt, legalábbis Olaszországban.

Graham Cluley, a Sophos vezetője elmondta, hogy habár a Sony BMG-t minden bizonnyal a zenekalózkodás visszaszorításának szándéka vezette, a szoftverrel egy olyan sebezhetőséget tártak fel, amelyet a jövőben a Stinx-E-nél jóval veszélyesebb vírusok is kihasználhatnak. Emiatt mindenkinek a mielőbbi védekezést, vagyis a másolásvédelmi program eltávolítását ajánlja.

Kapcsolódó linkek:
Eltávolító szoftver
1 hozzászólás

[Tiltott felhasználó!]

11 éve, 7 hónapja és 9 napja

[Tiltott felhasználó!]

 
legutóbbi hozzászólások
 
VaPe profiljaKisember001 profilja