A Sasser vírus bankokat, EU-hivatalokat is megtámadott

2004. május 05.
1.6981
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A gyorsan terjedő új internetes vírus, a Sasser kedden keresztülszáguldott a számítógépes világhálón, kárt tett mind vállalati, mind személyi tulajdonban lévő gépeken, erősítve azt a félelmet, hogy még sokkal nagyobb károkat is fog okozni.

A múlt hét végén fölfedezett féreg egyes becslések szerint több mint egymillió személyi számítógépet fertőzött meg. Áldozatai között vannak bankok, idegenforgalmi helyfoglaló hálózatok, európai bizottsági hivatalok és Nagy-Britannia parti őrségének 19 kapitánysága.

A parti őrség szóvivője elmondta, hogy ismét a régi, papíralapú térképeket használják, mert a számítógépes térképek nem működnek. A vírus okozta üzemzavar azonban a kutatást és a mentést egyelőre nem befolyásolja.

A vírus az internetre csatlakozó bármely számítógépet megfertőzhet, ellentétben a korábban feltűntekkel, amelyek e-mailben terjedtek, és akkor aktivizálódtak, ha a címzett megnyitott egy csatolt fájlt. Ha otthoni gépet támad meg, akkor a használó ezt úgy veszi észre, hogy a gép titokzatosan kikapcsol, vagy internetkapcsolata nagyon lelassul. Vírusvédelmi szakértők javasolják, hogy a géphasználók a vírus elleni védelemre telepítsék gépükre a Microsoft legújabb javítókészletét, és tegyenek fel egy tűzfalprogramot is.

Mikko Hyppönen, a finn F-Secure számítógépes vírusvédelmi cég vezetője szombaton úgy vélte, hogy a Sasser rohamának csúcspontja hétfőre várható. Kedden viszont már azt mondta: "Még mindig egyenletes ütemben támad. Egy-két napig még nagy gondot okoz, majd hetekig, sőt valószínűleg évekig lézengeni fog az interneten."

Egyelőre nem tudják, hogy ki állhat a vírustámadás mögött, de feltételezik, hogy fiatal, vagányságukat bizonyítani akaró hackerek akciójáról lehet szó. A Symantec amerikai vírusvédelmi cég szerint a Sasser főleg azokat a számítógépeket támadja meg, amelyek folyamatosan kapcsolódnak az internethez ADSL-rendszeren keresztül. Főleg a Windows 2000, a Windows Server 2003 és a Windows XP rendszerű gépek számíthatnak rá. A Sasser az idén már a harmadik nagy mennyiségben terjedő számítógépes vírus a Mydoom.A januári és a Bagle.B februári fellépése után.
1 hozzászólás

italianman

11 éve, 7 hónapja és 17 napja

Ha elkaptak szép kis "büntit" kaphatott.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
XTomiX0029 profiljaBotyi profiljamarco profilja