A RIAA-perek hatására csökkennek a zeneletöltések

2004. január 06.
1.5201
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Szeptember óta az Amerikai Lemezkiadók Egyesülete (RIAA) mintegy 400 keresetet nyújtott be zeneletöltők ellen, "égbekiáltó" copyright-sértésnek titulálva az ingyenes letöltéseket és esetenként akár 150.000 dollárt is követelve.

Úgy tűnik, hogy a szekatúra hatásos. A perbe fogottak mintegy fele kb. 5.000 dollárral könnyebben hagyta el a bíróságot, bár vannak olyanok is, akik ellenkeresettel éltek. Egy kutatóintézet 30 napos telefonos mintavétele szerint a december közepével végződő 4 hétben a letöltők aránya 29 százalékról 14 százalékra esett vissza.

A tavaszi időszak 35 millió letöltőjével szemben télen csak 18 milliót mért a vizsgálat. A legnagyobb esést a nők, a felsőfokú végzettségűek és a gyerekeiket otthon nevelő szülők körében mérték. A diákoknál és a széles sávot használóknál is jelentős esés volt tapasztalható.

A Kazaa-használók száma 15 százalékkal, a Groksteré 59 százalékkal esett, viszont megnőtt a fizetős szájtok (pl.: Napster) forgalma. Ugyanakkor messze nem teljesült a RIAA minden igénye, mivel bírósági döntés van arról, hogy a szolgáltatók nem kötelesek kiszolgáltatni a zenecserélők neveit.
1 hozzászólás

italianman

11 éve, 6 hónapja és 19 napja

Az előadók ebből élnek;nem értem miért kell beszerezni illegálisan a zenéket.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Xelosz profiljamarco profiljaBotyi profiljaKisember001 profilja