A Rambus visszavág

2003. november 07.
1.1871
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Akár már 4 héten belül megjelenhet az utolsó mohikán, ugyanis a Silicon Integrated Systems és az ASUSTek Computer akár már ennyi időn belül piacra is dobja a SiS R659-re épülő alaplapját, amely a tesztek szerint 12%-kal gyorsabb, mint az Intel 875P chipsete.
 

A SiS, az ASUS és a Samsung már év eleje óta beszél az utolsó RDRAM-ot támogató chipsetről, de most már világosan látszik, hogy az első ilyen alaplap decemberben fog megjelenni. Az R659-es chip 4 csatornás, PC1200-as RDRAM vezérlővel rendelkezik, amely 9,6GB/s-os sávszélessége bőven kielégíti a 800 MHz-es rendszerbusszal kapható Pentium4 chipek igényeit.

A megoldás ezenkívül egyéb sebességnövelő megoldásokat is tartalmaz, többek között például a SiS Advanced HyperStreaming nevezetű, a chipset reakcióidejét növelő technológiáját. Az R659 akár 16 GB memóriát is képes kezelni, mindamellett, hogy a normál Pentium4 chipek csupán 4 GB-ot tudnak megcímezni. Az északi híd mellé a SiS 964-es I/O vezérlője jár, amely 8 USB 2.0 csatlakozót és Serial ATA-150 RAID funkciókat is tartalmaz.

Az ASUS már be is mutatta a P4S13G alaplapját, amely rengeteg extra szolgáltatással is bír. Egyes előzetes mérések szerint az R659-en a Quake III alapú játékok mintegy 7%-kal futnak gyorsabban, mint az Intel jelenlegi csúcstartó i875P chipkészletével. Az újdonság nem mutat különösebb gyorsulást ugyan az irodai alkalmazásokban, azonban szerverkörnyezetben akár 12% előnyt is elér. Természetesen ezek az eredmények még független tesztelők megerősítésére várnak, valamint a chipkészlet driverkiforrottsága is kérdéses még.

Jelenleg az ASUS-on kívül más cég nem jelezte még, hogy alaplapot építene az új SiS chipset köré, hiszen az RDRAM az ára miatt nem túl nagy versenytársa a normál DDR rendszereknek, valamint a SiS is inkább a költséghatékony megoldások piacán kíván jeleskedni. Valószínűleg a SiS ezt a chipsetet úgyis már csak a protokoll kedvéért hozta ki, hogy ne mondhassa senki, hogy nem váltja be az ígéreteit. A cég számára ugyanis mindenképpen nagy jelentőséggel bír, hogy képes volt jobb megoldással előállni, mint a nagy testvér, és ez tovább növelheti a SiS elismertségét a piacon.
1 hozzászólás

italianman

7 éve, 21 napja

Ezekről csak nem is halottam soha sem.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt