Áprilisban érkeznek a 8,5 GB-os DVD+R lemezek és meghajtók

2003. november 06.
2.1181
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A DVD+RW szövetség egyes tagjai szerint jövő év áprilisában kerülhetnek boltokba az első dupla rétegű, majdnem dupla kapacitású DVD+R lemezek, valamint a hozzá való meghajtók.
 

Az új lemez egy második réteggel éri el a 8,5 GB-os kapacitást, amelyet egy standard vastagságú DVD+R lemezre visznek fel. A technológiát a Philips, a Verbatim és a Mitsubishi Kagaku fejlesztette ki, egymással együttműködésben. Míg a Philips a megfelelő meghajtó technológiákat dolgozta ki, addig a Verbatim és a Mitsubishi Kagaku a médiák kifejlesztésén dolgozott.

A 8,5GB-os kapacitás több órás DVD minőségű, vagy akár 16 órányi VHS minőségű felvételt tesz lehetővé a lemezen. Ezek a lemezek visszafele kompatibilisek a meglévő DVD-olvasókkal és asztali DVD-lejátszókkal, csak az írásuk igényel új eszközöket. Az első ilyen írók 2,4x sebességgel tudnak majd dupla rétegű DVD-t írni.

Az új DVD+R DL lemezeket egy hónappal ezelőtt mutatták be először Japánban, majd a sajtónak alig egy hete Londonban. A szövetség szerint a formátum paramétereinek közzététele lesz a következő lépés, valamikor az év vége felé, amikorra minden specifikáció tisztázódik. A hivatalos bejelentés szerint a technológia áprilisban válik elérhetővé, azonban mások szerint csak reménykednek abban, hogy addigra be tudják mutatni.

Az új megoldás elegendő tartalékot jelent majd hosszú ideig a DVD+R/+RW formátum számára, amely teljes multi-session és asztali DVD-lejátszókkal való kompatibilitásával szándékozik leváltani a DVD-R/-RW médiákat. A pluszos lemezek lényege, hogy még a lezárt session ellenére is átszerkeszthetőek később, így biztosítva a teljes DVD-lejátszási kompatibilitást. Egyesek szerint azonban a véglegesre megírt DVD-R/-RW lemezek még mindig nagyobb biztonsággal lejátszhatóak az asztali DVD-eszközökkel, mint ezek.

Szerencsére a kérdés, hogy melyik formátumot válasszuk, kezdi értelmét veszíteni, hiszen egyre több olyan meghajtó van, amely mindkettővel kompatibilis. Ezenkívül a DVD+RW szövetség szerint jövő évben már négyszeres eladási fölénye lesz ennek a médiának a mínuszossal szemben.
2 hozzászólás

Vendég

10 éve, 7 hónapja és 23 napja

baro

válasz erre

Vendég

10 éve, 8 hónapja és 15 napja

király :cool

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt