Áprilisban 20 esztendős a Nintendo Game Boy

2009. április 03.
1.8151
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
FutuRetrO profilja, adatai
FutuRetrO
A Nintendo második handheld masinája (a Game & Watch után), a Game Boy ebben a hónapban ünnepli huszadik születésnapját.

Japánban 1989, április 21.-én mutatkozott be első ízben a boltok polcain és a világ egyik legnépszerűbb - portábilis - játékmasinájává avanzsált. A Game Boy márkanévre a kiotói játékóriás még hosszú éveken át építkezett, egészen a közelmúltig. A klasszikus formát váltotta egy kisebb fogyasztású, slim modell, a Game Boy Pocket, 1996-ban.

A karcsúsított, újradizájnolt masinát pedig követte a színes képernyővel felvértezett változat, a Game Boy Color, 1998 októberében. A Nintendo a handheld fronton történő generációváltás után is ragaszkodott a bejáratott névhez és a 8 Bit-es útitársat, 32 Bit-esre cserélték 2001-ben, amely a Game Boy Advance nevet kapta a keresztségben, majd ezt is felturbózták, összecsukhatóvá tették és kijelző megvilágítást is kapott, plusz egy SP tagot az elnevezés mellé.

A Game Boy és a Game Boy Color összesített eladásai megközelítik a 120 milliót, ami bámulatos eredmény, bár ezzel nem kerültek kombinálva sem az élre konzolos fronton, hiszen a PlayStation 2 tavalyi adatok szerint meghaladta a 140 milliós eladási mennyiséget. Hamarosan tehát betölti huszadik életévét a klasszikus, monokróm kijelzővel és csupán kettő darab akciógombbal felvértezett masina.

A Game Boy köldökzsinórját egyébként 2003-ban vágták el végérvényesen, ettől az évtől számít hivatalosan is halottnak, tizennégy évnyi szolgálat után vonult örök nyugdíjazásba. Az egyik legnagyobb játéklegendája a Tetris volt, amely napjainkban is igen népszerű puzzle-nak számít, a maga idejében pedig valóságos tömeghisztériaként söpört végig a világon, 33 millió kópia értékesítése tanúskodik állításunk igazáról. Ha megfeledkeznénk róla, akkor kívánunk előre is Boldog Születésnapot, klasszikus handheld legenda!
2 hozzászólás

Lac

16 éve, 3 hónapja és 12 napja

Van Colorom és Advancem isröhögő smiley Nagyon nagyok voltakröhögő smiley

válasz erre

marco

16 éve, 3 hónapja és 13 napja

HB NGB!mosolygó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja