A Montecito, a következő generációs Itanium 2 processzor újabb részletei

2004. szeptember 13.
1.5081
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Intel egy héttel ezelőtt a ’HotChip 2004’ konferencián fedte fel a Montecito kódnevű Itanium 2 lapka első részleteit.

Most pedig Paul Ottelini, az Intel ügyvezetője az ’IDF 2004 Ősz’ fejlesztő fórum első napján a következő generációs Itanium 2 processzor újabb részleteit fedte fel. Ottelini bemutatta a Montecito blokkvázlatát. Ezen első pillantásra is látható, hogy a processzor hatalmas teljesítményre képes. A bőséges erőforrások óriási „izomerőt” sejtetnek.

Az Itanium 2 Montecito lapka két CPU magot - ’0’ és ’1’ - tartalmaz. A legszembetűnőbb a hatalmas mennyiségű gyorsító-tár. Egyetlen mag 16KB L1 adat gyorsító-tárat, 18KB L1 utasítás gyorsító-tárat, 256KB L2 adat gyorsító-tárat, 1MB L2 utasítás gyorsító-tárat és 12MB közös L3 gyorsító-tárat tartalmaz (összesen: 13,29 MB).

Az Itanium 2 Montecito lapka funkcionális egységekből is bőséges készleteket foglal magába. Egy CPU mag 3 elágaztató egységet, 4 fixpontos/memória egységet, 2 fixpontos egységet, 2 lebegőpontos egységet (1-1 SMD FMAC egységgel), 2 elágaztató és előrejelző regiszterkészletet, két 128 x 64 bites fixpontos regiszterkészletet és két 128 x 82 bites lebegőpontos regiszterkészlet tartalmaz. Egy-egy mag saját rendszer-határfelülethez csatlakozik, amelyek az ú.n. ’Arbiter’ (döntéshozó) buszon keresztül kapcsolódnak a külvilághoz, illetve a külső rendszerbuszhoz.

Ez az első olyan Itanium 2 processzor, amely magába foglalja a ’Multithreading’ (többszálú) technológiát, ami a Xeon és a Pentium 4 processzorokban használt ’Hyper Threading’ (többszálú) technológia továbbfejlesztett (’durva-szemcséjű’) változata. A Montecito Multithreading (MT) sokkal nagyobb hatásfokkal dolgozik, mint a Hyyper Threading (HT), ami azonban az Itanium EPIC architektúrának is köszönhető. Az MT hatásfokára jellemző, hogy az Itanium 2 Montecito processzorban minimálisra (szinte nullára) csökken a ’buborék’, illetve az állásidő, vagyis az az idő, amikor a processzor tétlen.

Az Itanium 2 Montecito processzor magába foglalja a teljesítmény-növelő Foxton, valamint a Silvervale és a Vanderpool technológiát. Az Itanium 2 Montecito lapka 90nm-es technológiával, 300mm-es feszített rácsú szilíciumlemezeken készül, 1,7 milliárd tranzisztort tartalmaz. Ebből a mennyiségből a tervezők közel 1,3 milliárd tranzisztort használtak a gyorsító-tárakhoz (L1 + L2 + L3). A SpeedStep és a Foxton technológiának köszönhetően a 2 CPU-t tartalmazó 2GHz-es lapka átlagos hőtermelése 100W. Míg az egy CPU magot és 410 millió tranzisztort tartalmazó 130nm-es, 1,5GHz-es Itanium 2 Madison 6M lapkáé 107 watt.

Kapcsolódó linkek:
Intel Corporation
1 hozzászólás

[Tiltott felhasználó!]

11 éve, 7 hónapja és 15 napja

[Tiltott felhasználó!]

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja