A Microsoft tudományos célú számítástechnikai jövőképe

2005. november 21.
1.8171
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A nagy teljesítményű számítástechnikáról (HPC - high-performance computing), hálózati működésről és tárolásról szóló nemzetközi Supercomputing 2005 konferencián Bill Gates, a Microsoft Corporation elnöke és vezető szoftvertervezője több mint 7000 résztvevő előtt tartotta meg nyitóbeszédét.

"A számítástechnika szerepe a tudományban" című előadásában Gates vázolta elképzelését, hogy a szoftveripar milyen formában járulhat hozzá az egyre gyorsuló tudományos kutatáshoz és műszaki újításokhoz.

Gates emellett hangsúlyozta, hogy az egyszerűbb és hatékonyabb tudományos célú számítástechnika érdekében a számítástechnikai ipar, a tudományos világ és a kormányzati szektor közötti széles körű összefogásra lenne szükség. A Microsoft e jövőkép megvalósítása érdekében a világ különböző országaiban 10 tudományos kutatóközponttal együttműködve fog közös kutatási projekteket finanszírozni. A rendezvény keretében Gates bejelentette a Windows Compute Cluster Server 2003, a Microsoft kifejezetten nagy teljesítményű számítástechnikához fejlesztett rendszerének második bétáját.

"A tudományos célú számítástechnikai kezdeményezések elengedhetetlen fontosságúak az életünk minőségét befolyásoló felfedezések szempontjából - például a biztonságosabb, hatékonyabban működő gépkocsik és repülőgépek kifejlesztéséhez, vagy globális egészségügyi és környezetvédelmi problémák megválaszolásához" - mondta Gates. "A legtöbb tudományág ma már számítástechnikát is alkalmaz, ezért a tudományos folyamatok során, zökkenőmentesen kell integrálni a fejlett számítástechnikai megoldásokat. Számos lehetőséget látunk arra, hogy a tudományos közösséggel olyan újszerű megoldásokat alakítsunk ki, amelyek felgyorsítják a tudományos áttöréseket és az összefüggések felismerését."

A számítógépes modellezés és az egységes rendszerként futó számítógépcsoportok (fürtök) mellett Gates utalt a valós életből vett kutatási adatok tömeges hozzáférhetőségéből adódó átalakulásra is. Mindez nemcsak új lehetőségeket, de ugyanakkor új kihívásokat is jelent: különösen az adatok és a belőlük levezetett következtetések közötti keresés, azok kezelésének, elemzésének és közzétételének szempontjából. A teljes munkafolyamatok továbbfejlesztése alapvető fontosságú lesz a tudósok, mérnökök és kutatók munkamódszereinek változása során.

Gates arra ösztökélte a szoftvergyártókat és más technológiai fejlesztőket, hogy a tudományos közösséggel együttműködve indítsák el a felfedezések következő forradalmi hullámát, mégpedig olyan szoftverek, eszközök és szabványok készítésével, amelyek segítenek lebontani a tudományos együttműködés előtt álló korlátokat.

Windows Compute Cluster Server 2003
A Microsoft a számítástechnikai iparággal együttműködve próbálja elősegíteni a tudományos felfedezéseket, illetve olyan szoftvereket igyekszik szállítani, amelyek kezelhetővé teszik a tudósok, mérnökök és kutatók számára előforduló problémákat. A Microsoft Windows Compute Cluster Server 2003 rendszer második bétájának megjelenésével, illetve a termék 2006 első felében várható megjelenése révén a Microsoft olyan HPC platformot fog kínálni, amely meggyorsíthatja az összefüggések felismerését.

A Microsoft az iparágban különböző szoftver- és hardvergyártó, illetve alkalmazásfejlesztő partnerekkel működik együtt annak érdekében, hogy a Windows Compute Cluster Server 2003 rendszer számos alkalmazással és eszközzel egyszerűen integrálható legyen. Az együttműködések célja, hogy a felhasználók egyedi igényeinek megfelelően lehetővé váljon a különböző HPC alkalmazások közötti választás, illetve azok futtatása. A Supercomputing 2005 rendezvényen 17 szoftvergyártó, illetve számos hardvergyártó partner - többek között a Dell, a HP, a IBM, a NEC, az Orion Multisystems, a Tyan Computer és a Verari Systems - mutatott be 20 iparág-specifikus HPC alkalmazást a Microsofttal közösen.

Partneri viszonyok kialakítása és finanszírozás a HPC közösségben
Gates bejelentette, hogy a Microsoft nemzetközi szinten 10, számítástechnikával foglalkozó intézet számára nyújt finanszírozási hozzájárulást. A Microsoft a következő években ezen intézetekkel közösen, több millió dolláros kutatási projekteket hajt majd végre, a legnagyobb kihívást jelentő tudományos célú számítástechnikai problémák kezelése érdekében, amelyek egyúttal irányt adnak a Microsoftnál folyamatosan zajló szoftverkutatásoknak és termékfejlesztési erőfeszítéseknek is. A programban részt vevő intézmények: Cornell University (USA), Nyizsnij Novgorodi Állami Egyetem (Oroszország), Shanghai Jiao Tong University (Kína), Tokyo Institute of Technology (Japán), University of Southampton (Anglia); University of Stuttgart (Németország), University of Tennessee (USA); University of Texas (Austin, USA), University of Utah (USA), University of Virginia (USA).

Kapcsolódó linkek:
Microsoft Corporation
Supercomputing konferencia
1 hozzászólás

[Tiltott felhasználó!]

11 éve, 6 hónapja és 15 napja

[Tiltott felhasználó!]

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja