A Microsoft kisebb IE szabadalmi csatát nyert

2004. március 17.
1.7731
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Mint az egyik új CNET z U.S.

Patent & Trade Office, az amerikai szabadalmi hivatal, egy előzetes döntésében azt mondta ki, hogy az eredeti HTML specifikáció megelőz minden webtechnológiai szabadalmi jogot, így az Eolas Technologies igényeként bejelentett plug-in technológia jogait is, tehát a Microsoft IE böngészője elleni keresete alaptalan. Az Eolas 521 M USD-nyi kártérítési pert akart a Microsoft nyakába akasztani az ügy kapcsán.

A kaliforniai egyetemről kirajzott kis cég azért indult csatába a Microsoft ellen, mert 1999 óta nem fogadja el az Eolas licencdíjigényét. 2003-ban egy bíróság megállapította, hogy az Eolas szabadalmi igénye jogosnak látszik. A szabadalmat azonban közben kifogásolta a W3C konzorcium. Most itt van a szabadalmi hivatal újabb, bár még csak előzetes döntése, úgyhogy a jelek szerint a Microsoft megmenekül a büntetéstől.

Andrew Caldwell szabadalmi ügyintéző az Eolas mind a 10 igénypontját alaptalannak mondta ki. A véleményének a kialakításához kikérte a W3C konzorcium vezetőjének, a webtechnológia szülőatyjának, Tim Berners Lee-nak a véleményét is. A vonatkozó történeti háttér: a HTML specifikáció 1993 júniusában született, de már a HTML+ változat is kész volt júliusban, amit Dave Ragett küldött el egy internetes hírcsoportnak. Ragett most is a W3C szabványosítási munkáin dolgozik. Mind az eredeti, mind a + változatban volt egy EMBED címke lehetőség, aminek a feldolgozása a kliens számítógépen történhetett a plug-in technológiában megvalósított módon is, de másként is, tehát még általánosabb megoldás, mint a plug-in.

A Microsoft, persze, örül a hírnek, míg az Eolas 60 napot kért a tanulmányozására. Az egész ügy 12-18 hónapot is igénybe vehet, mire végleg eldől. Emellett a Microsoft még további témában is perben áll az Eolassal, az ActiveX vezérlők kapcsán, úgyhogy még sokat fognak a bíróságokra járni.

Az Eolas (Embedded Objects Linked Across Systems) alapítói 1998-ban kapták meg az 5,8838,906-os számú amerikai szabadalmat, amit még 1994-ben nyújtottak be, de, állításuk szerint, már 1993-ban, még a webtechnológia hajnalán sikerrel demonstráltak. Az időpontok tehát itt elég kihegyezettek. A szakmai tekintély Tim Berners Lee elsőbbségét azonban aligha tudja bárki megkérdőjelezni. Ami az ActiveX vezérléseket illeti, az viszont más probléma. Az Eolas ugyanis most utólag azt állítja, hogy az általuk megfogalmazott szabadalom vonatkozik mindenfajta, egy online dokumentumból aktiválható vezérlésre, legyen az akár EXE állomány, Java script, vagy ActiveX vezérlés.

Egy szabadalom megadásának négy feltétele van. A találmány legyen 1.) új, 2.) hasznos, 3.) működőképes és 4.) NEM NYILVÁNVALÓ, azaz, nem a már ismert elvek és találmányok másolata vagy egyszerű kombinációja. A probléma az Eolas keresete kapcsán a 4. feltétellel kapcsolatos. A szabadalmi hivatal, korábban, sajnos, nem minden vonatkozó információt derített fel, ezért adta meg a szabadalmat. 2003 októberében azonban a W3C a szabadalom újbóli megvizsgálását kérte, mert elsőbbségi jogainak sérelmét vélte felfedezni. Novemberben el is kezdődött a felülvizsgálati eljárás. Az ilyesmi egyébként olyan ritka, mint a fehér holló. Az 1988 óta megadott 4 millió szabadalomból mindössze 151-et bíráltak felül.

A Microsoft a Windows XP SP2-vel megjelenő IE módosításokban még nem reagál az Eolas per miatti problémákra, csak a védelmi rendszer gyökeres javításával foglalkozik, de már az Eolas igény kikerülésére is megvan a koncepciójuk.

Kapcsolódó linkek:
Microsoft Corporation
1 hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja