A Microsoft állásfoglalása a felhasználók internet-hozzáférésének letiltásával kapcsolatosan

2005. március 05.
2.0871
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A napokban több olyan hír is megjelent a magyar médiában, mely szerint az Invitel, a Microsoft Corporation kérése alapján, letiltotta néhány előfizetőjének ADSL-hozzáférését.

A hírek szerint a szolgáltatás letiltásának indoka az volt, hogy a Microsoft Corporation az adott előfizető gépén illegális szoftverhasználatot észlelt. Az ügy hátterének, jogi és biztonsági okainak feltárása érdekében a Microsoft Magyarország szeretne pontos tájékoztatást nyújtani az ügyben, ezért a következőkben fejti ki azzal kapcsolatos állásfoglalását.

"A Microsoft Corporation, mint szoftvergyártó, és mint az MSN portál tulajdonosa, iparági kapcsolatain keresztül tudomást szerzett arról, hogy néhány weboldal-üzemeltető olyan eszközöket tett elérhetővé honlapján, amelyek megkönnyítik a Microsoft szoftvereinek illegális terjesztését, és lehetővé teszik az azokkal való visszaélést. Az illegálisan terjesztett eszköz, amiről a konkrét esetben szó van, egy kulcsgenerátor program, amely hamis Microsoft termékkulcsokat állít elő. Az ilyen módon előállított - hamis - kulcsok révén pedig lehetőség nyílik a licenccel és eredeti kulcsokkal nem rendelkező szoftverek aktiválására. Tapasztalataink alapján, ezen hamis termékkulcsok segítségével illegális szoftvereket aktiválnak, amelyeket a gyanútlan felhasználóknak eredeti, legális termékként adnak el.

A Microsoft Corporation információi szerint az Invitel néhány - szóban forgó - előfizetője, adott IP-címekről, adott időpontokban elérhetővé tette a Microsoft termékeinek aktiválását segítő kulcsgeneráló programot. A program segítségével előállíthatók azok a véletlenszerű alfanumerikus kulcsok, amelyek számos Microsoft-termék - többek között a Windows XP Professional, a Microsoft Office XP és a Windows Server 2003 - mennyiségi licenckonstrukciókban forgalmazott és dobozos változatainak, telepítés utáni aktiválásához szükségesek.

A tudomására jutott információk alapján, szellemi tulajdonjogainak védelmére történő hivatkozással, a Microsoft Corportaion jogi képviselője útján felkérte az érintett szolgáltatót, az Invitelt, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket a törvénybe ütköző tevékenység mielőbbi felfüggesztésére, a kulcsgenerátor szoftver webről történő eltávolítása, vagy az ahhoz történő hozzáférés megakadályozása útján.

A Microsoft tiszteletben tarja más személyek szellemi tulajdonhoz való jogát, és elkötelezett az iránt, hogy jóhiszemű felhasználóit és partnereit megóvja az illegális szoftverek, úgy jogi, mint a használatot akadályozó, negatív hatásaitól."
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profilja