Alkotmányvita a DVD-másoló szoftver perében

2004. április 05.
1.7191
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A 321 Studios kétszeresen is betiltott DVD-másoló programjának ügyében a vállalat fellebbezett, megkérdőjelezve a szerzői jogi törvény alkotmányos voltát.
 

A 321 Studios szoftvervállalat olyan programot fejlesztett ki, és forgalmazott az USA-ban, mely tökéletes minőségű másolatok készítését tette lehetővé gyári védelemmel ellátott filmekről. A szoftver piacra kerülése után azonnal a nagy hollywoodi filmstúdiók kemény ellenállásába ütközött, és mind Kaliforniában, mind New Yorkban két külön eljárás keretén belül megtiltották a termék forgalmazását.

A 321 Studios most fellebbezett, de nem formai okokra hivatkozva, szeretnék elérni a szerzői jogi törvény hatályos pontjainak felülvizsgálatát, mivel azok a vállalat véleménye szerint ellentmondanak a törvénykezés alapjául szolgáló alkotmánynak. A szoftvercég érvelése szerint minden állampolgárnak alkotmányos joga, hogy saját használatra biztonsági másolatot készítsen DVD filmjeiről, és ez szükséges is, hiszen a filmek ára jóval a nyers írható DVD-k ára fölött van. Ha tehát valaki nem készíthet ilyen másolatot, akkor az eredeti sérülése esetén kétszer fizettetik ki vele a költségek legnagyobb részét. A fellebbezési indítványokat már benyújtották mindkét bíróságon, és mivel a DVD lemezek piacán még nem volt példa hasonló perre, az eset messze vezető precedensértékű eljárássá válhat.

Kapcsolódó linkek:
321 Studios
1 hozzászólás

italianman

8 éve, 2 hónapja és 18 napja

Az ilyenekre ma is kíváncsi lennék.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

rDAVE profiljaWickedSick profiljaGrifid profiljaGargameth profiljakylx profilja