Akár 50 évet is kaphat a 400 ezer PC-t megfertőző 20 éves férfi

2005. november 06.
2.0401
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az amerikai hatóságok azzal a gyanúval tartóztattak le csütörtökön egy 20 éves férfit, hogy az illető mintegy 400 ezer PC-re juttatta el hackertámadásoknak és spam-áradatnak utat nyitó vírusprogramját, köztük több igen fontos katonai hálózatra is.

James Ancheta az eljáró ügyész szerint azért terjesztett rosszindulatú kódokat az interneten, hogy azok segítségével számítógépek egész hadát vonhassa ellenőrzése alá, majd pedig az ily módon megszerzett, a zsargonban "botnet-nek" hívott illetéktelen hozzáféréseket pénzért értékesítse.

A férfi állítólag mindezt a gyakorlatban meg is valósította, illetve saját maga is különféle reklámküldő szoftvereket telepített a megfertőzött gépekre, hogy ezáltal is pénzhez jusson a hirdetőktől. Az Ancheta által terjesztett víruskódok ráadásul egyebek mellett az amerikai Haditengerészeti Légierő, illetve a Védelmi Minisztériumhoz tartozó informatikai háttérintézmény egyes számítógépeibe is bejutottak. Az illetékes ügyész szerint a gyanúsított akár egyetlen gombnyomással egy általa ellenőrzött szerverre kapcsolhatott volna több ezer ilyen PC-t, ami jelentős nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetett volna az Egyesült Államok számára.

Habár a botnet piac becslések szerint egyre jövedelmezőbb ága az elektronikus bűnözésnek, a hatóságok szerint James Ancheta az első olyan személy, akit hasonló bűncselekmény miatt sikerült vád alá helyezni. Eddig ugyanis egyetlen esetben sem volt bizonyítható, hogy az elfogott hacker anyagi haszonszerzés céljából terjesztett vírusprogramot, illetve, hogy valóban pénzért értékesítette a PC-k feletti illegális ellenőrzést. A 20 éves Anchetát a fentiek mellett összeesküvéssel és kormányzati számítógépekbe való behatolással is vádolják, ami azt jelenti, hogy ha mind a 17 vádpontban bűnösnek találják, akár 50 éves börtönbüntetésre is számíthat.
4 hozzászólás

Trodan

4 éve, 11 hónapja és 7 napja

Biztos alkalmazza majd valaki a börtönből is

válasz erre

kpal

4 éve, 11 hónapja és 7 napja

azért aki 20 évesen ekkora koponya , egy állati jó melót szerezhetne .

válasz erre

Braddock

9 éve, 4 hónapja és 25 napja

Shade írta:
Azta :0 Azért ez kicsit durva azért....50 év rengeteg, még ember ölésért is jóval kevesebb jár.
Szerintem is egy kicsit szőrös szívüek!

válasz erre

Shade

9 éve, 4 hónapja és 25 napja

Azta :0 Azért ez kicsit durva azért....50 év rengeteg, még ember ölésért is jóval kevesebb jár.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

rDAVE profiljaManiac profiljaWickedSick profiljamarco profilja