Akár 1 terabájtos kapacitású merevlemezek PC-hez a Hitachi új technológiájával

2005. április 04.
1.4481
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Hitachi bejelentette, hogy hamarosan olyan új technológiát alkalmaz majd merevlemezes meghajtóinak gyártásánál, amely 1 terabájtos PC-, illetve 20 GB-os miniatűr eszközök előállítását is lehetővé teszi.

Az új technológia esetében kifinomult függőleges adatrögzítési metódust alkalmaznak, amely a jelenleginél jóval sűrűbb, 230 gigabit/négyzethüvelykes adatsűrűséget eredményez. A mostani merevlemezes meghajtók esetében az író/olvasó fej csak vízszintesen kezeli az adatokat a lemez felületén.

A Hitachi először vegyes, a függőleges és a vízszintes eljárást kombináló eszközöket tervez forgalomba hozni még az év vége előtt - ezek 130/150 gigabit/négyzethüvelykes adatsűrűség kezelésére lesznek képesek, összehasonlítva a mostani meghajtók 120 gigabit/négyzethüvelykes elméleti maximális teljesítményével. A csak függőleges metódust alkalmazó új merevlemezes meghajtók (230 gigabit/négyzethüvelyk) 2007-ben jelenhetnek meg először. A technológia révén lehetséges lesz majd akár 1 terabájtos 3,5"-es PC-, illetve 20 GB-os 1"-es, kisméretű hordozható eszközökbe (pl: iPod mini) való merevlemezes meghajtók gyártása is (1 GB = 8 gigabit).

A Hitachi szerint 5-7 éven belül az eljárás által biztosított adatsűrűség megháromszorozódhat. A konkurens cégek közül a Seagate és a Toshiba is dolgozik hasonló eszközökön, amelyek alapvetően forradalmasíthatják a több mint fél évszázada bevett, kizárólag vízszintes módszert alkalmazó adattárolási eljárást. Bill Healey, a Hitachi alelnöke szerint az átállással elsősorban a gyorsabban reagáló, nagyobb gyártók járhatnak jól, míg a kisebbek könnyen lemaradhatnak.

Kapcsolódó linkek:
Hitachi Corporation
1 hozzászólás

Vendég

16 éve, 8 hónapja és 4 napja

zsír.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Gargameth profilja