A kalózkodás alkonya?

2005. szeptember 04.
1.8121
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
2005-ben a médiaipar megindítja eddigi legkíméletlenebb és legsikeresebb támadását a kalózkiadások és a szerzői jogot érintő lopások ellen.

A média- és szórakoztatóipari társaságok összehangolják erőfeszítéseiket és a rendőrséggel is szorosan együttműködnek majd a jogsértések gyors és szisztematikus letörésére az egész világon - állapítja meg a Deloitte Touche Tohmatsu technológia, média és távközlés iparágra vonatkozó 2005-ös előrejelzése.

Az ágazat évről évre milliárdokat veszít a kalózok és a szerzői jogokkal visszaélők miatt - pl. DVD-k, CD-k és játékprogramok illegális másolása és letöltése; a DVD-k feltörését szolgáló programok terjedése miatt a fenyegetés gyorsan terjed, és mára már átlépte a szervezett bűnözés határait, és eljutott az otthonokba.

A média- és szórakoztatóipari társaságok elsősorban néhány nagy kalózkiadóra fogják összpontosítani támadásukat, amelyek elárasztják a piacot hamis termékekkel. Valószínűleg több, nagy nyilvánosság előtt zajló perre és hosszú börtönbüntetésekre számíthatunk.

A kalózkodás ellehetetlenítése
A szerzői jogot érintő lopás a rögzítési és sokszorosítási technológiák bevezetését követően azonnal megjelent a média- és szórakoztatóiparban - és teljesen valószínűleg soha nem lehet majd megszüntetni. Ugyanakkor hatása jelentősen csökkenthető. A médiaiparnak nem elég perrel fenyegetni fogyasztóit - a mindenre kiterjedő tájékoztatás célravezetőbb lehet. Túl sokan - és elsősorban a tinédzserek - vélekednek úgy, hogy a szerzői jogok megsértése áldozat nélküli bűncselekmény. Világosan kell látnunk azonban, hogy a jogellenesség mellett a kalózkodás a teljes iparág egészségét is aláássa, ezáltal csökkenti az új, vonzó termékek kifejlesztésének képességét, miközben megtömi a szervezett bűnözők zsebeit.

"Talán még fontosabb, hogy a média- és szórakoztatóipari társaságoknak okulniuk kell a zeneipart ért megrendítő erejű csapásokból, ahol az on-line zenefogyasztók többnyire azért folyamodtak a lopáshoz, mert nem állt rendelkezésre legális letöltési alternatíva. A zenestúdiók változatlanul ezzel a problémával szembesülnek, és elsődleges feladatuk, hogy elfogadható és ellenőrizhető módszereket találjanak a nagyközönség tartaloméhségének kielégítésére. Az egyik lehetőség több, minőségi szint bevezetése, amelybe beletartozhat egy kisebb felbontású termék bevezetése azon vevők számára, akik nem hajlandóak vagy nem képesek megfizetni a teljes árú DVD lemezt, és egy nagy felbontású, prémiumáras termékszint is a legigényesebb és legtehetősebb fogyasztóknak. Az "egy árkategória mindenkinek" megközelítéstől való elszakadás jelentősen csökkenthetné a kalózkodás vonzerejét" - mondta Justin Bancroft, a Deloitte kockázatkezelési szolgáltatások üzletágának vezetője.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljarDAVE profilja