A játékok növelik a munkakedvet

2003. november 08.
1.3311
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Egy Utrecht Egyetemének tudósai által 60 alkalmazotton végzett kutatás szerint az egyszerű számítógépjátékok növelik a termelékenységet és a munkakedvet.

A felmérés szerint változott a csapat munkához való hozzáállása és egyszerűen jobban érezték magukat a helyükön. Számtalan nagyvállalat letiltja a számítógépen alapesetben rajtalévő játékokat is, mivel véleményük szerint az csak hátráltatja a dolgozókat. Jeffrey Goldstein professzor szerint ez hibás szemlélet, mivel a játék pozitívan befolyásolja a dolgozók hangulatát és a lógások számát is csökkenti.

A kutatásnak helyet adó cég utáni hosszú keresés után a kutatócsapat véletlenszerűen csoportokra bontotta az öt különböző munkaterületről származó alkalmazottakat. Egy részüknek engedélyezték a Windowsba épített passziánsz és aknakereső használatát, míg a kontrollcsoportoknál letiltották.

"Azt mondtuk nekik, hogy mától egy hónapon át naponta egy órát játszhatnak, melynek időpontját ők határozzák meg." - nyilatkozta Goldstein professzor. A játékosok rendszeresen feljegyezték hangulatukat és érzéseiket, és rögzítették napi játékbeosztásukat is. Az eredmény a munka és szakmájuk iránti érzéseiket mérte. "A játszó csoportok fejlődést mutattak mindkét területen" - mondta Goldstein. Egy passziánsz kirakása megtörheti a nap egyhangúságát, és segít a kikapcsolódásban a további bonyolult munkafolyamatok előtt.

Nemcsak a játék maga, hanem a munkanap tetszőleges beosztása, rugalmasságának növelése is hasznos. Goldstein szerint a kutatás még nagyon korai szakaszban van, és a megállapítások csak kezdetlegesek lehetnek. Célja nagyobb szabású felmérés végrehajtása, bonyolultabb, stratégiai döntéseket vagy szerepjátékot igénylő szoftverekkel.

"Könnyedén el tudom képzelni hogy a játékoknak különböző hatásuk van. Például egy szövetségi játékban, ha a munka maga is versenyszerű, mint például az eladás, akkor fokozódhat a verseny." Még fontosabb a munkakerülés csökkentése - ha a dolgozók boldogabbak a munkahelyükön, kevesebbet vannak távol.

A passziánszhoz vagy az aknakeresőhöz hasonló egyszerű játékok szórakoztatóak, és szociális előnyei is vannak. A professzor korábban öregotthonban végzett felmérést, és megállapította, hogy sok játék esetén javultak a kognitív képességek (felismerés) és az általános közérzet is jelentősen nőtt. Goldstein eredményeit a Digital Games Research Association (Digitális Játékokat Kutató Szövetség) első hollandiai konferenciáján fogja bemutatni.
2 hozzászólás

MrBuldika

9 éve, 3 hónapja és 17 napja

Én nem lennék rá képes,inkább kihasználok minden értékes percet az alvásra.

válasz erre

Shade

9 éve, 3 hónapja és 22 napja

Így bizony Én is gyakran kelek fel reggel 1 órával elöbb, hogy nyomjak pár menetet valamilyen játékban és utána jobb kedvel megyek el.

válasz erre

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

rDAVE profiljaManiac profiljaSándorkolbász profiljagery1113 profiljamarco profilja