Agyszimulátor az IBM-től

2005. június 12.
1.7621
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az IBM és a svájci Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne kutatói az IBM eServer Blue Gene szuperszámítógépére alapozva, amely másodpercenként egybillió művelet elvégzésére képes, az agy virtuális modelljének megalkotásába kezdtek.

Az első lépés az emberi agykéreg legkülső részének, a gondolkodásért, tanulásért, problémamegoldásért, nyelvi funkciókért felelős, az agytömeg 85%-át kitevő neocortex szimulációja. Tudósok már tíz éve dolgoznak a neocortex idegi szerkezetét leíró adatbázis felállításán.

Az óriási adatmennyiség alapján készítik el az agy működő, nagy sebességű elektrokémiai kölcsönhatásait is "futtató" háromdimenziós, virtuális modelljét.

Az agy működési mechanizmusairól jelenleg keveset tudunk, de az utóbbi időben a biológia és az orvostudomány sokat megismert az agy felépítéséről, a számítástechnika pedig már elegendően nagy teljesítményű eszközökkel rendelkezik ahhoz, hogy megkezdődhessen
az agyműködést molekuláris szinten digitálisan modellező projekt. A cél a gondolkodás, az érzékelés és a memória jobb megismerésével közelebb kerülni az olyan rendellenességek okainak megértéséhez, mint az autizmus, a skizofrénia vagy a depresszió.

Az agy teljes virtuális modelljének elkészítése legalább tíz év munkájába kerül majd.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaiPet profilja