A gyártók kisebb alaplapokban gondolkodnak

2003. szeptember 27.
4.0631
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A tajvani gyártók egyes ígéretes szegmensek meghódítása érdekében a hagyományosnál kisebb méretű PC-alaplapok gyártását tervezik.
Advertisement

A közelmúltban megrendezett Computex Taipei 2003 kiállításon két tajvani gyártó, a VIA Technologies, és az ASUSTeK Computer jelentett be kisméretű alaplapokat, a Shuttle pedig már korábban piacra dobta saját, hasonló termékeit. Hogy a kisméretű alaplapok piaca komoly lehetőségeket rejt, azt mi sem biztonyítja jobban, mint az, hogy a chipóriás Intel már maga is dolgozik a jelenleginél jóval kisebb alaplapok szabványosításán a PC-k körében.

A jelenlegi ATX és Micro-ATX szabványok 12x9,6, illetve 9,6x9,6 colban határozzák meg az alaplapok méretét.

A mintegy 500 alkalmazottat foglalkoztató tajvani Shuttle XPC elnevezésű mini számítógépeiben alkalmazza a kisméretű alaplapokat. A Shuttle XPC-k méretben az Apple Computer Power Mac G4 Cube számítógépéhez hasonlítanak. Mint Ron Carlson, a Shuttle marketingvezetője elmondta, a társaság 47 ezer XPC-t szállított le augusztusban.

A VIA már korábban megkezdte a 6,7x6,7 colos Mini-ITX alaplapok gyártását, de a társaság szerdai közleménye szerint a cég az év végén a Nano-ITX fantázianévvel illetett 4,7x4,7 colos változatokat is kiadja. Bár a brit PC-gyártó Hush gyárt számítógépeket a kisméretű VIA alaplapokkal, a tajvani gyártó elsősorban a beágyazott alkalmazásokhoz készíti a modelleket.

Az ASUSTeK Computer a hamarosan megjelenő DigiMatrix elnevezésű multimédia PC-hez gyárt mini alaplapokat. A DigiMatrix 11,2x11,4x2,1 colos mérete ellenére a hagyományos PC-funkciók mellett audió- és videójelek feldolgozására is alkalmas.
Advertisement
20 hozzászólás

ColeCollins

5 éve, 6 hónapja és 5 napja

Érdekes ötlet.

válasz erre

Kockaaa

6 éve, 5 hónapja és 21 napja

valaogy engem nem izgat,hogy mekkora a gép-gépház.
Persze ki mire használja a gépet.

válasz erre

sutiszorny19

6 éve, 5 hónapja és 24 napja

Ugyan ilyen alaplapok vannak ma is csak a régebbiben nem 4gb vram volt meg 16gb ram i7 processzorral ,de hát haladunk a korral.

válasz erre

becsehely

6 éve, 6 hónapja

Jelenleg már a CoreExpress-nél tartunk, ami pont a fele a Nano-nak. A nano technológia most pörög igazán, akkor, ami tényleg nano lesz, annak találhatnak ki új nevet.

válasz erre

bottini

6 éve, 6 hónapja és 8 napja

Szerintem minél kisebb annál jobb

válasz erre

teglasdavid

7 éve, 5 hónapja és 26 napja

Szépen néz ki!

válasz erre

Couretto

7 éve, 8 hónapja és 26 napja

Egész jól néz ki az az alaplap

válasz erre

Gabor170

8 éve, 1 hónapja és 8 napja

Ma már ott van a Rasberry mini pc, ha jól tudom az a mai legkisebb(2013).

válasz erre

Ravor

8 éve, 1 hónapja és 10 napja

Sikerült azóta elérni már igen apró méreteket De mindezekhez kellettek, hogy ezek a gyártók kitapossák szépen folyamatosan az utat hozzá

válasz erre

juhaszandor

8 éve, 1 hónapja és 24 napja

rDAVE írta:
Micro-ATX elég kicsi már PC-be. Annál kisebbnél már kevés a hely, meg az nem asztali gépbe kell, hanem inkább valami kisebb céleszközbe jó.
mobil, pda és ilyenek?

válasz erre

Tardief88

8 éve, 2 hónapja és 24 napja

Nem jöhet be minden tervezet.

válasz erre

rDAVE

8 éve, 2 hónapja és 24 napja

Micro-ATX elég kicsi már PC-be. Annál kisebbnél már kevés a hely, meg az nem asztali gépbe kell, hanem inkább valami kisebb céleszközbe jó.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Advertisement
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Imperator profiljamarco profilja