A Gartner szerint a Linux PC-k elősegítik az illegális Windows szoftverek terjedését

2004. október 01.
1.7861
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Gartner piackutató cég szerint a Linux-rendszerű asztali számítógépek sikere részben annak köszönhető, hogy az olcsón beszerzett PC-k operációs rendszere könnyűszerrel felváltható a Windows illegálisan másolt példányával.

A Gartner most nyilvánosságra hozott kutatási eredményei alapján világszerte a Linux PC-k mintegy 40%-ának esetében illegális Windows szoftverre cserélik a számítógépek eredeti operációs rendszerét. A fejlődő országokban ugyanakkor ez az arány eléri a 80%-ot is.

A cég felmérése szerint idén a Linux asztali számítógépek a teljes forgalom körülbelül 5%-át teszik majd ki, a valóban Linuxszal üzemelő PC-k aránya viszont ennél jóval alacsonyabb lesz. A felhasználók nemcsak a Windows jóval szélesebb körű elterjedtsége miatt cserélik le előszeretettel a telepített Linux szoftvert, hanem azért is, mert a legtöbb ilyen nyílt forráskódú rendszerből hiányoznak egyes fontos funkciók, például a meghajtókat vezérlő megfelelő alkalmazások, illetve használatát külön el kell sajátítani, ellentétben a többnyire jól ismert Windowsszal. Az illegális Windows ugyanakkor a törvényes szoftver viszonylag magas ára miatt rendkívül népszerű – míg a PC-k legtöbb alkotóelemének ára sokat esett az utóbbi években, az operációs rendszer költsége gyakorlatilag változatlan maradt. Egy átlagos Windows-alapú személyi számítógép esetében 1996-ban a szoftverköltség a teljes ár 5-6%-át tette ki, míg ez az arány ma 12-15% között van.

A szoftverkalózkodás visszaszorítása érdekében a Microsoft öt veszélyeztetett országban, Thaiföldön, Malajziában, Indonéziában, illetve legújabban Oroszországban és Indiában forgalomba hozta a Windows XP csökkentett funkciójú, olcsóbb változatát, Starter Edition néven. A Gartner szerint a szoftver különböző okokból, így egyes funkciók hiánya, illetve a teljes XP-vé való olcsó bővíthetőség lehetetlensége miatt nem a legmegfelelőbb eszköz a cél elérésére. A kutatók mostani elemzésükben annak a feltételezésüknek adnak hangot, hogy a Microsoft lépése elsődlegesen a Linux ellen irányul, azáltal, hogy habár a kalózkodást nem biztos, hogy megfékezi, de a számítógépekre mégsem Linux, hanem Windows rendszer kerül.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljatotyak profiljaManiac profilja