A fiatalok sebezhetővé válnak az interneten

2007. február 07.
1.9931
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Európai Unió kezdeményezésére létrejött mai „Safer Internet Day” (Biztonságosabb Internet Napja) napján a UPC kábeles és internet-szolgáltatóval együttműködésben az Insafe, a biztonságos internetezést propagáló nemzetközi szervezet közzétette a fiatalok internetes viselkedését vizsgáló felmérésének első eredményeit.

A több mint 12 ezer résztvevő bevonásával készített pán-európai felmérés feltárja, hogy a fiatalok milyen személyes adatokat adnak meg a weboldalakon, hogyan chatelnek, miként kezelik az email üzeneteket illetve a veszélyeket rejtő programokat és webhelyeket.

A felmérés tanulsága szerint a 15-17 éves korcsoport a legveszélyeztetettebb, ezért a biztonságos internetezés módszereit az ő körükben szükséges a leginkább tudatosítani.

a válaszadók 56 százaléka személyes adatokat is közzétesz közösségi oldalakon
a 10 és 18 év közötti fiatalok 11 százaléka teljesen egyedül megy el az első találkozóra újdonsült webes ismerősével
a 10 éves vagy annál fiatalabb válaszadók 35 százaléka a hozzá eljutott erőszakos vagy szexuális tartalmú képeket egyből továbbítja barátainak

Személyes adatok
A válaszadók, különösen a 10-18 évesek a felmérés szerint óvatosan állnak az azonnali üzenetküldő (messenger) szolgáltatás használatához: 56 százalékuk elutasítja a számukra ismeretlenektől érkező meghívásokat. Ugyanakkor az összes válaszadó 56 százaléka teljes körű leírást ad magáról az új barátokkal való kapcsolat kialakítására szolgáló közösségi oldalakon és szükség szerint magánéleti részletekkel is szolgál.
Amennyiben online játékot kínáló webhelyen regisztrációt kérnek, akkor a többségük (53%) a valódi személyes adatait adja meg. Csupán 36 százalékuk használ ilyenkor hamis, fiktív adatokat.

Oktatás
A felmérésben résztvevők többsége azonban nyitott arra, hogy többet tudjon meg a biztonságos internethasználatról: 53 %-uk állítja azt, hogy odafigyel, ha tanárja a biztonságról beszél és ezáltal a magatartásán is változtat. Mindössze 24% vallotta azt, hogy nem figyel a tanárjára, mivel úgyis mindennapos internethasználó.

Találka
A fiatalok 73 százaléka tesz valamilyen óvintézkedést, amikor találkozóra megy egy interneten szerzett új ismerőssel. Ugyanakkor a 14-17 évesek körében gyakrabban fordul elő ez a fajta találkozás, így ők fokozottabban érintettek ennek veszélyeiben is.

Kéretlen email
A felmérés szerint a fiatalok 44 százaléka egyszerűen tudomást sem vesz a valamelyik barátjától elektronikus úton kapott szexuális vagy erőszakos tartalmú képekről. Több mint egyharmaduk (36%) felhívja szülei vagy tanára figyelmét ezekre a képekre, ám 29%-uk nem tudja, mit tegyen ilyen helyzetben. Az eredmények arra figyelmeztetnek, hogy miközben a tízéveseknek még 60%-a vonja be az idősebbeket, ez az arány gyorsan csökken az életkor előrehaladtával. A 17 éveseknek már csak kevesebb mint 30%-a mutatja meg a kéretlenül érkezett képeket szüleinek vagy tanárainak. Ugyanakkor a 18 év felettiek körében ismét emelkedik az arányuk.
A kéretlen képek érkezését követően a válaszadók 62 százaléka elmeséli ezt a szüleinek, ha ők ezt tartják a legjobb cselekedetnek. Mindazonáltal a tíz év felettiek 35%-a továbbítja ezeket a szórakoztatónak talált a képeket a barátainak.

Online fizetés
Az online vásárlások fizetési módszereire vonatkozó kérdésre a válaszadók 83 százaléka azt mondta, hogy szüleitől kér engedélyt a bankkártyás fizetésre. A tíz év alattiak egyötöde viszont azt válaszolta, hogy engedély nélkül használja fel erre szülei hitelkártyáját. Ugyanennyien (20%) hamis adatokat adnak meg. Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy a tíz év alattiak nem fogták fel a kérdés komolyságát. Erre abból lehet következtetni, hogy az arányszámok hirtelen 9 és 12 százalékra, majd 2 és 10 százalékra csökkenek a 11 és a 16 évesek körében.
A válaszadók fele megpróbál leiratkozni a listáról, ha például egy ingyenes csengőhang letöltését követően gyakran SMS-eket kap és az egyenlege vészesen csökkenni kezd. Több mint kétharmaduk (36%) mobilszámot vált és jelzi a panaszát a szolgáltatónak. A tízévesek mintegy 30%-a azonban nem tudja, mit tegyen ilyen esetben, majd ez az arány az életkor előrehaladtával csökken, ám a 18 évesnél idősebbeknek is még a 16%-a tanácstalannak mondta magát.

Összegzés
Összességében a felmérés azt mutatja, hogy a fiatalok közül a 15-17 éves korcsoport intenzívebben használja a digitális technológia áldásait, ám ezzel egyben nagyobb kockázatot is vállalnak más korcsoportoknál. A biztonságos internetezés tudatosításának ezért elsősorban erre a korosztályra kell összpontosítania, különös tekintettel a közösségi oldalak használatában rejlő veszélyekre. A UPC a maga eszközeivel igyekszik felhívni e korosztály figyelmét a veszélyekre és védelmet is nyújtani nekik. A szolgáltató emellett nemzetközi szinten több kezdeményezést is támogat, amelyek segíthetnek tudatosítani a fiatalokban az internet, az email, az üzenetváltó programok és a fizetős oldalak használatában rejlő veszélyeket.
1 hozzászólás

Shade

13 éve, 5 hónapja

Én sebezhetetlen vagyok.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja