A DVD lemezek és meghajtók 85 százalékban kompatibilisek egymással

2003. december 06.
1.3331
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Van esélye annak, hogy az írott DVD lemezek inkompatibilisek a különböző DVD meghajtókkal, azonban az új modellek bemutatkozásával párhuzamosan egyre javul a helyzet - derül ki egy az amerikai kormányzat által támogatott, a napokban nyilvánosságra hozott tanulmányból.

Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma alá tartozó NIST (National Institute of Standards and Technology) által készített felmérés rávilágít arra, hogy az írott DVD diszkek és a DVD olvasók jelenleg körülbelül nyolcvanöt százalékban kompatibilisek egymással.

Vizsgálódásaink során rájöttünk arra, hogy tíz különböző márkájú írott DVD lemez között biztos találunk legalább egy olyat, mely használhatatlan lesz a DVD meghajtókban - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a NIST egyik munkatársa, majd hozzátette, hogy a leggyakoribb hibák közé tartozik, hogy az írott DVD-k nehezen olvashatók, hirtelen "lefagynak", illetve teljesen használhatatlanok.

A NIST a széleskörű DVD tesztet két ipari szervezet, a DVD Association és az Optical Storage Technology Association hathatós segítségével hajtotta végre. A NIST szakértői megállapították, hogy egyetlen olyan DVD lemez sem létezik, mely minden DVD meghajtóban olvasható, és egyetlen olyan DVD olvasó sincs, mely az összes DVD lemezt olvasná, az új generációs meghajtók sokkal jobban teljesítenek elődeiknél. A NIST munkatársai egyébként az Egyesült Államokban kapható tizennégy legnépszerűbb DVD-ROM meghajtót vették górcső alá, és több mint ötven különböző gyártmányú írható DVD lemezt teszteltek le bennük. A szervezet egyébként már most tervbe vett egy következő, a jelenleginél sokkal szélesebb körű tesztet, melyben már lényegében az összes vadonatúj DVD olvasó modell jelen lesz.

A NIST felhívja a figyelmet arra, hogy a különböző DVD formátumok harca az egyszerre több szabvánnyal kompatibilis meghajtók elterjedésével enyhülni látszik, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a jelenlegi DVD technológia hamarosan több utódot is fog kapni, tehát az egymással inkompatibilis szabványok versengése a jövőben is folytatódni fog. A két legesélyesebb versenyző egyébként a Blu-ray, illetve a HD DVD.
1 hozzászólás

richie8

11 éve, 7 hónapja és 27 napja

Bizony volt rá példa, hogy egy márkás lemez írásánál kidobta a lemezt azzal, hogy ne vegyek silány minőségű lemezt, adagoljak neki mást... ejjha mondom röhögő smiley Pedig tényleg márkás lemezzel volt dolgom.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja