A Dell Linux-rendszerű számítógépeket forgalmaz

2007. október 08.
1.7941
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Linux-rendszerű számítógépeket hoz forgalomba a Dell amerikai vállalat, amely ezzel a merész lépéssel igyekszik megtörni a Microsoft és az Apple operácis rendszereinek egyeduralmát.

A Dell két olyan asztali számítógépmodellt és egy laptopot kínál, amely a nyílt forráskódú operációs rendszerrel és az arra épülő programokkal működik. A Linux a szíve a Google internetes keresőrendszer szervereinek, amelyek naponta több milliárd keresést hajtanak végre, és ezt a bárki által fejleszthető szoftvert használják a TiVo digitális videorögzítői, valamint a világ legnépszerűbb mobiltelefonjai közé tartozó Motorola Razr modellek.

A Linux mindeddig nem tudott teret nyerni az otthoni felhasználók körében, az ő gépeiken a Microsoft Windows és az Apple OS X rendszere az egyeduralkodó. A Linuxról ugyanis az terjedt el, hogy nehéz installálni, és bonyolult a használata.

A Dell azonban most úgy látja: elérkezett a pillanat, hogy a Linuxot a két vetélytárssal egy szinten említsék. Az amerikai számítógépgyártó cég a Linux Ubuntu verziójával látja el gépeit, s mivel nem kell licenszdíjat fizetnie az ingyenes szoftverért, a komputerek olcsóbban kerülnek a boltokba.

A cég ígérete szerint a felhasználóbarát Ubuntu verzióval ellátott PC-k teljesítménye, látványvilága nem marad el a Windowsos gépekétől. A Linux előnye, hogy hatalmas ingyenes programállományból válogathat kedvére mindenki. Az előre installált OpenOffice irodai programcsomag megállja a helyét a Microsoft Office-szal szemben, teljes értékű szövegszerkesztő, táblázatkezelő, adatbáziskezelő és prezentációs programot tartalmaz. Az operációs rendszer a szintén ingyenes, népszerű Firefox webböngészővel, továbbá levelező programmal, üzenetküldő alkalmazással, képszerkesztővel, zenejátszó programmal és fotómenedzserrel van felszerelve.

A Dell és a vetélytársak lélegzet visszafojtva figyelik, sikerül-e áttörést elérni a Linux-alapú gépekkel.
nincs még hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
XTomiX0029 profiljaBotyi profiljamarco profilja